Βρετανία: Πάνω από 10.000 νέα κρούσματα Όμικρον - «Μείζον περιστατικό στο Λονδίνο»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε 10.059 ανέρχεται ο νεότερος ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός υπερτριπλάσιος των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή.

Συνολικά πλέον η χώρα έχει ανιχνεύσει 24.968 περιστατικά της νέας εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής.

Παράλληλα η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλεια ΗΒ γνωστοποίησε ότι οι νοσηλευόμενοι φορείς της Όμικρον στην Αγγλία αυξήθηκαν από 65 σε 85 και οι νεκροί φορείς της παραλλαγής από έναν σε επτά.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν κήρυξε «μείζον περιστατικό» στη βρετανική πρωτεύουσα λόγω της «τεράστιας έξαρσης» της Όμικρον και της αύξησης την νοσηλειών.

Ο κ. Καν, που νωρίτερα είχε δηλώσει «απίστευτα ανήσυχος», είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του συστήματος υγείας NHS, εκπροσώπους των κατά τόπους δήμων του Λονδίνου και τους επικεφαλής της πυροσβεστικής.

Έπειτα δήλωσε: «Τις τελευταίες 24 ώρες είχαμε (στο Λονδίνο) τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 26.000. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται αλλά σε μαζικά επίπεδα αυξάνονται και οι απουσίες μελών προσωπικού. Έλαβα επομένως την απόφαση, μαζί με τους συνεργάτες μας, να κηρύξω μείζον περιστατικό».

Η κίνηση αυτή συνεπάγεται ανάγκη ειδικού συντονισμού μεταξύ όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων της πρωτεύουσας, από το δήμο και την αστυνομία έως τις υπηρεσίες ασθενοφόρων και πυροσβεστικής.

Αντίστοιχη απόφαση είχε ληφθεί το 2017 δύο φορές, μετά από την πολύνεκρη πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ και την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα Γουέστμινστερ.

«Είναι μια δήλωση του πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα», ανέφερε ο κ. Καν.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι στο Λονδίνο νοσηλεύονται 1.534 ασθενείς κορωνοϊού, μια αύξηση της τάξης σχεδόν του 29% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα. Πρόκειται για τους φορείς όλων των παραλλαγών, όχι μόνο της Όμικρον.

Ο δήμαρχος Καν είπε ότι οι Λονδρέζοι θα βλέπουν συνεχώς νέα μέρη όπου θα χορηγούνται εμβόλια, καθώς, όπως τόνισε, «είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι κάτοικοι της πόλης πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα και ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να κάνουν τις δύο δόσεις του εμβολίου και την ενισχυτική δόση».