Τζόνσον: Σε τρίτο σκληρό lockdown η Βρετανία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ένα τρίτο γενικό lockdown για όλη την Αγγλία «αρκετά σκληρό ώστε να συγκρατήσει τον κορωνοϊό». ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όπως είπε, οι αρχίατροι της χώρας συνέστησαν την υπαγωγή όλων των περιοχών στην πέμπτη και ανώτατη βαθμίδα περιορισμών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το εθνικό σύστημα υγείας NHS απειλείται με κορεσμό και κατάρρευση.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι οι πολίτες έχουν πλέον υποχρέωση να μένουν στο σπίτι εκτός περιορισμένων περιπτώσεων, δηλαδή για έξοδο για αναγκαίες αγορές, για εργασία εφόσον πραγματικά δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, για παροχή βοήθειας σε ευάλωτα άτομα, για λόγους υγείας και για άσκηση μία φορά την ημέρα, καθώς και για να γλιτώσουν από ενδοοικογενειακή βία. Στην ημερήσια άσκηση μπορεί κανείς να συνοδεύεται από ένα άτομο με το οποίο δε συγκατοικεί.

Επίσης, ξανά μετά από το πρώτο lockdown της άνοιξης οι πιο ευπαθείς πολίτες καλούνται να αυτοαπομονωθούν για την προστασία τους.

Όλα τα σχολεία και τα δευτεροβάθμια τεχνικά κολέγια θα μείνουν κλειστά από αύριο, εκτός για ευάλωτους μαθητές και παιδιά εργαζομένων σε κρίσιμες θέσεις. Ανοιχτοί θα είναι όμως οι παιδικοί σταθμοί, ενώ διατηρούνται οι φούσκες υποστήριξης και φροντίδας παιδιών.

Όπως είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ελπίζει τα σχολεία να ξανανοίξουν μετά από τις διακοπές του Φεβρουαρίου που φέτος είναι προγραμματισμένες για την εβδομάδα 15-19 του μήνα.

Αιτιολογώντας το lockdown ο κ. Τζόνσον είπε ότι το NHS βρίσκεται υπό τη μεγαλύτερη πίεση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πανδημία. Σε μία εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι στην Αγγλία αυξήθηκαν κατά 1/3, σε σχεδόν 27.000, που είναι πάνω από 40% περισσότεροι από την κορύφωση του πρώτου κύματος.

Απέδωσε την επιδεινούμενη κατάσταση στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που, όπως είπε, κατά τους επιστήμονες είναι μεταξύ 50% και 70% πιο μεταδοτικό.

Επιβεβαίωσε ότι ανακαλεί την Τετάρτη τη Βουλή των Κοινοτήτων για να εγκρίνει το νόμο με τον οποίο θεσπίζεται το lockdown, αλλά τόνισε πως τα νέα μέτρα θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα.

Ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε, πάντως, ότι υπάρχει μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με το lockdown της περασμένης άνοιξης και αυτή είναι η ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Είπε ότι η Βρετανία έχει εμβολιάσει περισσότερους πολίτες από όσους συνολικά τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Έθεσε δε ένα χρονοδιάγραμμα για την πορεία των εμβολιασμών, λέγοντας ότι αν όλα πάνε καλά έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι υπάγονται στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες προτεραιότητας, δηλαδή όλοι οι κάτοικοι και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, όλοι οι πολίτες άνω των 70 ετών, όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής και όλοι οι εξαιρετικά ευπαθείς πολίτες.

Αυτό θα επιτρέψει την άρση πολλών εκ των περιορισμών, σχολίασε ο κ. Τζόνσον, αν και σημείωσε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί μια πρόσθετη καθυστέρηση δύο ή τριών εβδομάδων για ανάπτυξη ανοσίας από τους τελευταίους εμβολιασθέντες και ακόμα ένα διάστημα για την ελάφρυνση της πίεσης στο NHS.

Κλείνοντας το διάγγελμά του ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι πιο δύσκολες, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα μπαίνει στο τελικό στάδιο της πανδημίας με την έλευση των εμβολίων, που χαρακτήρισε «θαύμα της επιστήμης».

Με βάση τις οδηγίες που εξέδωσε η κυβέρνηση μετά από το οκτάλεπτο διάγγελμα Τζόνσον όλα τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν στις περιοχές όπου ήταν ακόμα ανοιχτά, η εστίαση θα παραμείνει ανοιχτή μόνο για διανομή κατ' οίκον και για γεύματα σε πακέτο, κλείνουν όλοι οι χώροι άθλησης αλλά θα συνεχιστούν τα κορυφαία επαγγελματικά πρωταθλήματα όπως η Premier League, οι παιδικές χαρές θα μείνουν ανοιχτές όπως και οι χώροι λατρείας αλλά μόνο για κατά μόνας προσευχή και οι φοιτητές καλούνται να μην επιστρέψουν στα πανεπιστήμια αλλά να παρακολουθούν μαθήματα από τον τωρινό τόπο διαμονής τους έως τουλάχιστον τα μέσα Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας είχε ανακοινώσει νέο γενικό lockdown έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ προς την ίδια απόφαση προσανατολίζονται Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ