Κλείσιμο

Βρετανία: Μειώθηκαν πολύ οι φορείς κορωνοϊού - Αυξήθηκε η τιμή R

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Νέα, εξαιρετικά σημαντική μείωση αυτή τη φορά καταγράφηκε στον αριθμό των πολιτών στην κοινότητα (εκτός νοσοκομείων και υγειονομικών δομών) στο Ηνωμένο Βασίλειο που υπολογίζεται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τους τακτικούς δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους για λογαριασμό του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS), την εβδομάδα έως τις 24 Απριλίου υπήρχαν 53.200 ενεργοί φορείς στην Αγγλία.

Πρόκειται για αναλογία ενός στους 1.010 κατοίκους, πολύ μειωμένη από τον έναν φορέα ανά 610 κατοίκους της Αγγλίας της προηγούμενης εβδομάδας.

Παρομοίως στην Ουαλία υπολογίζεται ότι υπήρχε ένας φορέας ανά 1.570 κατοίκους (από έναν στους 840 την προηγούμενη εβδομάδα), στη Βόρεια Ιρλανδία ένας φορέας ανά 940 κατοίκους (από έναν στους 660) και στη Σκωτία ένας φορέας ανά 640 κατοίκους (από έναν στους 560).

Παρόλα αυτά, η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον σε θέματα πανδημίας εκτιμά ότι την τελευταία εβδομάδα η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του κορωνοϊού στην Αγγλία αυξήθηκε οριακά σε 0,8-1,1 από 0,8-1.

Η επιτροπή SAGE ανακοίνωσε επίσης ότι ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού στις 21 ημέρες μετά από την πρώτη δόση του εμβολίου είναι «μικροσκοπικός» και αφορά τους ηλικιωμένους και τους πολύ ασθενείς.

Λίγο νωρίτερα ο οργανισμός Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) είχε παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν οκταπλασιασμό των κρουσμάτων της ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο το δεκαπενθήμερο έως τις 10 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, είχαν εντοπιστεί 400 κρούσματα της παραλλαγής στη χώρα, που αντιστοιχούσαν στο 1,7% των συνολικών κρουσμάτων.

Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, υπάρχουν τρεις διακριτοί τύποι της ινδικής παραλλαγής που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, λόγω περαιτέρω μεταλλάξεων του ιού.

Παρόλα αυτά, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία οι βρετανικές υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι η ινδική παράλογη δεν είναι πιο μεταδοτική από την κυρίαρχη βρετανική μετάλλαξη, τη λεγόμενη «παραλλαγή του Κεντ».

Θεωρούν επίσης, βλέποντας κάποια πρώτα στοιχεία εμβολιασμών από την Ινδία, ότι η ινδική παραλλαγή αντιμετωπίζεται τουλάχιστον από το εμβόλιο της AstraZeneca, που είναι γνωστό ως Covishield στην Ινδία.