Βρετανία: Με κορωνοϊό 1 στα 35 παιδιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την εβδομάδα έως και τις 11 Σεπτεμβρίου υπήρχε ένας φορέας κορωνοϊού ανά 80 κατοίκους στην Αγγλία, δηλαδή περίπου 697.100 άνθρωποι.

Η εκτίμηση γίνεται από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Η αναλογία αυτή είναι βελτιωμένη σε σχέση με τον έναν φορέα ανά 70 κατοίκους στην Αγγλία τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Στην κορύφωση της πανδημίας στις αρχές Ιανουαρίου υπήρχε ένας φορέας ανά 50 κατοίκους στην Αγγλία, με βάση την ίδια μελέτη.

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος βαθμός θετικότητας μεταξύ των ηλικιακών ομάδων εντοπίζεται στα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ένα στα 35 να υπολογίζεται ότι ήταν φορέας την εβδομάδα έως τις 11 του μήνα.

Στην Ουαλία την ίδια εβδομάδα υπήρχε ένας φορέας ανά 60 κατοίκους (αυξημένη αναλογία από τον έναν φορέα ανά 65 κατοίκους την προηγούμενη εβδομάδα). Για την Ουαλία είναι η χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Στη Σκωτία επίσης καταγράφηκε νέα αύξηση, με έναν φορέα ανά 45 κατοίκους, στη χειρότερη αναλογία από τον περσινό Οκτώβριο.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, αντίθετα, η εικόνα είναι αρκετά βελτιωμένη με έναν φορέα ανά 75 κατοίκους (από έναν στους 60).

Εν τω μεταξύ, η νεότερη εκτίμηση της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση σε θέματα πανδημίας διατηρεί και αυτή την εβδομάδα την τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού στο 0,9-1,1.

Ο Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ , εξάλλου, ανακοίνωσε πως όλοι οι ενήλικες θα πρέπει από τις 11 Οκτωβρίου να επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19 για να τους επιτρέπεται η είσοδος σε νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης και σε εκδηλώσεις με μεγάλα πλήθη.

Αντίστοιχο μέτρο θα εφαρμοστεί από την αρχή Οκτωβρίου στη Σκωτία, όχι όμως και στην Αγγλία, καθώς η κεντρική κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει τελικά στη χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού παρά πρότερες εξαγγελίες.