Βρετανία-κορωνοϊός: Ταλαιπωρία στις πύλες εξόδου μετά το απαγορευτικό- Ακύρωση πτήσεων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Περίπου 200 πτήσεις από βρετανικά αεροδρόμια προς κυρίως ευρωπαϊκούς προορισμούς ματαιώθηκαν τη Δευτέρα μετά από τα απαγορευτικά στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο που επέβαλαν πάνω από 40 χώρες.

Σχεδόν 30.000 επιβάτες υπολογίζεται ότι είδαν τα σχέδιά τους για χριστουγεννιάτικες διακοπές στο εξωτερικό να ανατρέπονται, με τις ακυρώσεις να επηρεάζουν και αρκετούς πολίτες άλλων κρατών που ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

80 πτήσεις ακυρώθηκαν από το Χίθροου, οι περισσότερες από τις μισές εκ των οποίων ήταν των Βρετανικών Αερογραμμών. Δεκάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί και σήμερα.

Οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν κυρίως την επιλογή αλλαγής των εισιτηρίων για αργότερα χωρίς χρέωση ή και επιστροφή χρημάτων.

Σημειώνεται ότι από την Κυριακή στο Λονδίνο και στην περισσότερη ΝΑ Αγγλία ισχύει νέο lockdown, το οποίο απαγορεύει τα ταξίδια στο εξωτερικό, παρά μόνο για σοβαρό λόγο, όπως εργασία.

Για τις περιοχές της Αγγλίας που βρίσκονται υπό την αμέσως υποδεέστερη βαθμίδα περιορισμών, την τρίτη βαθμίδα, τα ταξίδια στο εξωτερικό επιτρέπονται μεν, αλλά συστήνεται η αποφυγή τους εφόσον δεν αφορούν εργασία. Σημειώνεται ότι τα αεροδρόμια του Λονδίνου επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από κατοίκους άλλων περιοχών για την αναχώρησή τους.

Κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτείται αυτοαπομόνωση δέκα ημερών, με δυνατότητα υποβολής σε διαγνωστικό τεστ στις πέντε ημέρες για μείωση της διάρκειας της καραντίνας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συνομιλίες Λονδίνου-Παρισιού για το άνοιγμα του λιμανιού του Ντόβερ και της σήραγγας της Μάγχης για συνοδευόμενα φορτία προϊόντων. Οι δύο βασικές εξαγωγικές πύλες της Βρετανίας είναι κλειστές από τις 11 τη νύχτα της Κυριακής για 48 ώρες, μετά από το γαλλικό απαγορευτικό.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος φέρεται να έχει θέσει ως προϋπόθεση για την άρση της απαγόρευσης τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ από τους οδηγούς φορτηγών που θέλουν να διασχίσουν τη Μάγχη.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζει σχέδιο για τη διενέργεια τεστ σε οδηγούς στο εκτός λειτουργίας αεροδρόμιο του Μάνστον που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με το BBC, λεπτομέρειες συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την αποκατάσταση της ροής φορτίων θα ανακοινωθούν εντός ωρών.

Πηγή: skai.gr