ΚΑΙΡΟΣ

Βρετανία-Κορωνοϊός: Θα ισχύσει τελικά η χαλάρωση των περιορισμών τα Χριστούγεννα

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανακαλέσει τελικά την προαναγγελθείσα χαλάρωση ορισμένων περιορισμών κατά της COVID-19 για το διάστημα 23-27 Δεκεμβρίου.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τελεί υπό πίεση από επιστήμονες και την αντιπολίτευση, αλλά και από ορισμένους Συντηρητικούς βουλευτές να αναθεωρήσει λόγω φόβων για εκτόξευση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Η πενθήμερη χαλάρωση των μέτρων προβλέπει πως τρία διαφορετικά νοικοκυριά, ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού μελών, θα μπορούν να συναντώνται είτε σε σπίτι είτε σε χώρο λατρείας (όχι όμως σε κατάστημα εστίασης), ακόμα και στις περιοχές που βρίσκονται στην υψηλότερη ζώνη ρίσκου. Τα τρία νοικοκυριά που θα συγκροτήσουν αυτή τη χριστουγεννιάτικη «φούσκα» θα πρέπει να είναι σταθερά τα ίδια για όλο το πενθήμερο.

Ο κ. Τζόνσον φέρεται να εκτιμά ότι η ακύρωση της χαλάρωσης των μέτρων τόσο κοντά στις γιορτές θα προκαλούσε προβλήματα ψυχικής υγείας σε πολίτες που έχουν κάνει τα σχέδιά τους και ανυπομονούν να βρεθούν με συγγενείς, καθώς και ότι θα οδηγούσε σε μαζικές παραβιάσεις των περιορισμών τον Ιανουάριο.

Πάντως ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει ιδίως τους πολίτες που σκοπεύουν να περάσουν τα Χριστούγεννα με ηλικιωμένους συγγενείς να φροντίσουν να αυτοαπομονωθούν έως τότε, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος να προσβληθούν και να μεταδώσουν τον ιό.

Επίσης αναμένεται να δοθεί νέα οδηγία προς τους πολίτες να μη μετακινηθούν εκτός της περιοχής τους για τις γιορτές, παρά το αρχικό σχέδιο για πλήρη άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Ο Υπουργός Κοινοτήτων Ρόμπερτ Τζένρικ κάλεσε το πρωί τους πολίτες «να χρησιμοποιήσουν την κρίση τους και να σκεφτούν προσεκτικά τι είναι σωστό για την οικογένειά τους» αυτές τις γιορτές.

Πάντως οι περιορισμοί στη λειτουργία καταστημάτων και χώρων αναψυχής ανά περιοχή θα συνεχίσουν να ισχύουν και κατά τη διάρκεια του πενθημέρου. Ανοιχτά θα συνεχίσουν να είναι τα εμπορικά καταστήματα.

Η χαλάρωση των περιορισμών είχε συμφωνηθεί μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης στο Γουέστμινστερ και αποκεντρωμένων κυβερνήσεων Σκωτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας ώστε να ισχύει σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες από τις τοπικές κυβερνήσεις, ωστόσο, έχουν διατυπώσει ενδοιασμούς μετά από την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε δεύτερη τηλεδιάσκεψη σε δύο ημέρες μεταξύ των κατά τόπους ηγεσιών και του Υπουργού Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ.

Πηγή: skai.gr