Κλείσιμο

Βρετανία-Κορωνοϊός: Στους 9.875 οι θάνατοι

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Τα 9.875 έχουν φτάσει τα θύματα του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα νεότερα απολογιστικά στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το σύνολο αυτό είχε διαμορφωθεί έως τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από την καταγραφή ακόμα 917 θανάτων το προηγούμενο 24ωρο.

Η νέα μεγάλη ημερήσια αύξηση στον αριθμό των καταγεγραμμένων θανάτων ακολούθησε το αρνητικό ρεκόρ των 980 θανάτων που καταγράφηκαν κατά το 24ωρο έως το απόγευμα της Πέμπτης.

Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν φτάσει τα 78.991 έως τις 9 το πρωί του Σαββάτου.

Στην Αγγλία καταγράφηκαν 823 νέοι θάνατοι, με το νεαρότερο εκ των θυμάτων, που είχε υποκείμενο νόσημα, να είναι 11 ετών. 33 εκ των θυμάτων αυτών δεν είχαν προηγούμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας, με το νεαρότερο εξ αυτών να είναι 29 ετών.

Μεταξύ των σχεδόν 10.000 θυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνονται και 19 μέλη ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, διαβεβαιώνοντας ότι για το θάνατό τους δεν ευθύνεται η έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

Πάντως η κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται κριτική για καθυστερήσεις στην προμήθεια νοσοκομείων και μονάδων κοινωνικής περίθαλψης με τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά.

Ο κ. Χάνκοκ δέχεται επίσης κριτική λόγω του υπαινιγμού που άφησε την Παρασκευή ότι νοσηλευτές ίσως κάνουν αλόγιστη χρήση αυτών των υλικών.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σημειώνει «πολύ καλή πρόοδο» καθώς αναρρώνει στο νοσοκομείο μετά από τρεις ημέρες σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός πέρασε τη νύχτα παρακολουθώντας ταινίες και παίζοντας παιχνίδια σε ηλεκτρονική ταμπλέτα.

Επίσης κατά την παρουσία του στο νοσοκομείο έχει λάβει γράμμα και φωτογραφίες από το υπερηχογράφημα του αγέννητου παιδιού του από την αρραβωνιαστικιά του Κάρι Σίμοντς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ