Βρετανία-Κορωνοϊός: Στενές επαφές σε σπίτι και επισκέψεις βασική αιτία μετάδοσης του ιού

Διόρθωση: 

Σε δημοσίευσή του, ο επίσημος λογαριασμός του PHE στο Twitter μεταφέρει σχετική δήλωση της Isabel Oliver, Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Λοιμώξεων του PHE:


Isabel Oliver: Οι υποδείξεις ότι τα σούπερ μάρκετ προκαλούν εξάπλωση της COVID-19 είναι ανακριβείς. Τα δεδομένα κοινής έκθεσης δεν αποδεικνύουν πού μολύνονται τα άτομα με COVID-19. Απλά δείχνουν πού βρίσκονταν οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί τις μέρες προτού λάβουν το τεστ, και τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην ανίχνευση πιθανών εξάρσεων.

Στη σελίδα 15 της επίμαχης αναφοράς του PHE, απεικονίζεται γράφημα των επαφών που είχαν όσοι βρέθηκαν θετικοί, ανά περιβάλλον.

Παρατηρούμε ότι οι επαφές εντός σπιτιού και επισκεπτών σε αυτά, καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνολικών επαφών των ατόμων που βρέθηκαν θετικά, και είναι δεκάδες φορές συχνότερες από τις επαφές τους στους χώρους εκπαίδευσης και στα καταστήματα.

Ενώ είναι αναμενόμενο ότι, λόγω του lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σούπερ μάρκετ και τα σχολεία δέχτηκαν τις περισσότερες επισκέψεις χώρων εκτός σπιτιού, ο ιδιαίτερα χαμηλός αριθμός επαφών σε αυτούς τους χώρους, δικαιολογεί τον ισχυρισμό ότι δεν προκάλεσαν μεγάλο μέρος της μετάδοσης.

Αναλύοντας τις επαφές και τις κινήσεις των 128.808 πολιτών που διαγνώστηκαν θετικοί στο διάστημα 9-15 Νοεμβρίου με βάση το πρόγραμμα ιχνηλάτησης, η PHE διαπίστωσε ότι το 18,3% των φορέων είχαν επισκεφθεί κάποιο σουπερμάρκετ.

Στις επόμενες θέσεις της λίστας των χώρων που είχαν βρεθεί οι επιβεβαιωμένοι φορείς είναι τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (12,7%), τα δημοτικά σχολεία (10,1%), τα νοσοκομεία (3,6%) και οι οίκοι ευγηρίας (2,8%).

Πιο κάτω στην ίδια ταξινόμηση βρίσκονται οι παιδικοί σταθμοί, τα μπαρ και οι παμπ, τα ξενοδοχεία, τα πανεπιστήμια, τα ιατρεία, τα γυμναστήρια και τέλος τα εστιατόρια και καφέ.

Σημειώνεται πάντως ότι κατά την περίοδο στην οποία αφορούν τα στοιχεία ήταν σε ισχύ στην Αγγλία το lockdown, κάτι που σημαίνει πως σε αντίθεση με την εστίαση και τα γυμναστήρια, τα σουπερμάρκετ και τα σχολεία ήταν ανοιχτά, επομένως θεωρείται εύλογο οι περισσότεροι φορείς να έχουν αναφέρει επισκέψεις σε αυτούς τους χώρους.

Κατά την ίδια εβδομάδα καταγράφηκαν 124 πυρήνες κρουσμάτων COVID-19 σε αγγλικά γυμνάσια εκ των συνολικά 822 από την αρχή της πανδημίας και αντιστοίχως 732 πυρήνες κρουσμάτων έχουν αναφερθεί σε αγγλικά δημοτικά σχολεία.

Ακόμα 501 νεκροί από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κατά 22.915 αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας συνολικά τα 1.453.256.

Οι θάνατοι επιβεβαιωμένων φορέων την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 501 και πλέον συνολικά αριθμούν 53.775.

Οι νοσηλευόμενοι φορείς του ιού είναι 16.409, εκ των οποίων οι 1.430 σε αναπνευστήρα.