Κλείσιμο

Βρετανία-Κορωνοϊός: Διεύρυνση εμβολιασμών και αίτημα για κλείσιμο σχολείων στο Λονδίνο

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Στη δεύτερη φάση περνά από σήμερα το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της COVID-19 στη Βρετανία, καθώς το σκεύασμα της Pfizer θα διανεμηθεί σε περισσότερα από 100 τοπικά εμβολιαστικά κέντρα.

Οι εμβολιασμοί άρχισαν την περασμένη Τρίτη σε 73 νοσοκομεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο τέλος της σταδιακής διεύρυνσης του προγράμματος τα εμβόλια θα χορηγούνται από περίπου 1200 τοπικά εμβολιαστικά κέντρα, ενώ από το τέλος της εβδομάδας τις απαιτούμενες δόσεις θα αρχίσουν να λαμβάνουν και οίκοι ευγηρίας.

Υπεύθυνοι για τα τοπικά εμβολιαστικά κέντρα είναι οι κατά τόπους γενικοί ιατροί. Τα περισσότερα από αυτά τα κέντρα στήνονται στα ιατρεία τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα αξιοποιηθούν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την κοινότητα. Προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας όπως νοσηλευτές και φαρμακοποιοί θα συνδράμουν τους τοπικούς γενικούς ιατρούς στη χορήγηση των εμβολίων.

Το εμβόλιο θα συνεχίσει να χορηγείται στους πολίτες κατά κατηγορία προτεραιότητας, δηλαδή αρχικά στους πολίτες άνω των 80 ετών και στους εργαζόμενους σε γηροκομεία.

Το ευαίσθητο σκεύασμα που απαιτεί συντήρηση σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου θα πρέπει να χορηγηθεί εντός τρεισήμισι ημερών από την άφιξη στα τοπικά εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα συντηρείται σε απλά ψυγεία.

Εν τω μεταξύ, ορμώμενος από τα στοιχεία που δείχνουν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Λονδίνο, ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει εντολή να κλείσουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα τεχνικά κολέγια από αύριο για τις γιορτές και τον Ιανουάριο να καθυστερήσει το άνοιγμά τους.

Ο κ. Καν χαρακτηρίζει σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Τζόνσον «βαθιά ανησυχητικά» τα νεότερα στοιχεία, ιδίως για τα κρούσματα μεταξύ των ηλικιών 10-19 ετών.

Το αίτημά του υποβάλλεται ενώ το τοπικό δημοτικό συμβούλιο στο Γκρένιτς του ΝΑ Λονδίνου αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία στο τέλος της σημερινής διδακτικής ημέρας κατά παράβαση των εντολών του Υπουργείου Παιδείας.

Ο δήμαρχος Λονδίνου ζητά επίσης διενέργεια τακτικών διαγνωστικών τεστ για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι και χρειάζεται να μετακινούνται.

Σημειώνει παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η χρήση καλύμματος προσώπου σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, λόγω της πολυκοσμίας ενόψει Χριστουγέννων.

Το Λονδίνο θεωρείται πιθανό να μετακινηθεί από τη δεύτερη στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα περιοριστικών μέτρων κατά την επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης σε όλη την Αγγλία που θα γίνει την Τετάρτη.
 

Πηγή: skai.gr