Βρετανία: Κίνδυνος για ελλείψεις κρεάτων στα ράφια- Η κρίση με το διοξείδιο του άνθρακα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Η βρετανική κυβέρνηση έχει περίπου δέκα ημέρες περιθώριο να βρει λύση στην κρίση που προκαλεί στην αγορά τροφίμων η έλλειψη επαρκούς ποσότητας βιομηχανικά παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών.

Σε διαφορετική περίπτωση, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο Ίαν Ράιτ, οι καταναλωτές θα αρχίσουν να βλέπουν ελλείψεις κρεάτων και προϊόντων ζύμης στα ράφια.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι απαραίτητο συστατικό στη συσκευασία προϊόντων κρέατος, παιδικών τροφών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών και προϊόντων ζύμης καθώς αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων, χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανθρακούχων αναψυκτικών και ποτών, για τη μεταφορά τροφίμων σε ξηρό πάγο και χρειάζεται για την αναισθητοποίηση ζώων πριν τη σφαγή.

Η σημαντική αύξηση στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που επηρεάζει αυτή την περίοδο την παγκόσμια αγορά έχει οδηγήσει στο προσωρινό κλείσιμο δύο μεγάλων μονάδων παραγωγής λιπάσματος της αμερικανικής εταιρείας CF Industries επί βρετανικού εδάφους, στο Τίσαϊντ και στο Μέρσεϊσαϊντ.

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι υποπαράγωγο της βιομηχανικής διαδικασίας παραγωγής λιπάσματος και τα συγκεκριμένα δύο εργοστάσια παράγουν το 60% του αερίου που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Λέμε εδώ και αρκετούς μήνες τώρα ότι το σύστημα παράδοσης νωπών προϊόντων την τελευταία στιγμή τελεί υπό τη μεγαλύτερη πίεση που έχει δεχθεί τα 40 χρόνια που λειτουργεί. Έχουμε ακούσει ότι η παραγωγή πουλερικών θα άρχιζε να διαβρώνεται πολύ σοβαρά έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, γνωρίζουμε ότι το ίδιο ισχύει για την παραγωγή χοιρινού κρέατος, ενώ τα προϊόντα φούρνου και οι συσκευασίες κρεάτων πιθανώς θα ακολουθήσουν μετά από μία εβδομάδα. Επομένως έχουμε περίπου δέκα ημέρες πριν οι καταναλωτές αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα», είπε ο κ. Ράιτ.

Κληθείς να απαντήσει στην προειδοποίηση αυτή, ο Υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κούαρτενγκ δήλωσε στο Sky News αισιόδοξος ότι το πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να λυθεί έως το τέλος της εβδομάδας. «Νομίζω ότι έχουμε μια ποικιλία πηγών διοξειδίου του άνθρακα», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Κούαρτενγκ, εξάλλου, απέρριψε με δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων το αίτημα των βρετανικών εταιρειών παροχής ενέργειας να αρθεί το πλαφόν στις χρεώσεις για εκατομμύρια προστατευόμενα νοικοκυριά στη χώρα.

Οι εταιρείες προειδοποιούν ότι το σημαντικά αυξημένο κόστος του φυσικού αερίου απειλεί τη βιωσιμότητα αρκετών εξ αυτών και ότι εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα αντιμετωπίζουν την προοπτική μεγάλων αυξήσεων στους λογαριασμούς τους.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων αναγνώρισε ότι έρχονται «δύσκολοι μήνες» για τις εταιρείες ενέργειας, αποκλείοντας ωστόσο είτε την άρση του πλαφόν είτε την κρατική διάσωση εταιρειών που το μοντέλο λειτουργίας τους αποδεικνύεται «αποτυχημένο».

Είπε, ωστόσο, ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας που θα αποδεχθούν πελάτες πτωχευμένων επιχειρήσεων θα ανταμειφθούν με οικονομική ενίσχυση υπό τη μορφή δανείων.

Ο κ. Κούαρτενγκ παραδέχθηκε επίσης ότι λόγω των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας αλλά και τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη θα υπάρξουν περιπτώσεις πολιτών που θα χρειαστεί να επιλέξουν μεταξύ θέρμανσης και τροφίμων αυτόν το χειμώνα.
 

Πηγή: skai.gr