«Μη υπερασπίσιμος αναχρονισμός»: Κατάργηση της βουλής των Λόρδων θέλουν οι Εργατικοί στη Βρετανία 

Η πρόταση για κατάργηση της βουλής των Λόρδων περιλαμβάνεται σε έκθεση περί συνταγματικών αλλαγών που έχει συντάξει επιτροπή υπό τον Γκόρντον Μπράουν

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε κατάργηση της Βουλής των Λόρδων προτίθεται να προβεί ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευση σερ Κιρ Στάρμερ εφόσον αναδειχθεί πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές.

Όπως είπε, η κίνηση αυτή θα γίνει εντός της πρώτης κυβερνητικής θητείας των Εργατικών, καθώς το δεύτερο, μη εκλεγμένο νομοθετικό σώμα είναι ένας μη υπερασπίσιμος αναχρονισμός.

Η πρόταση περιλαμβάνεται σε έκθεση περί συνταγματικών αλλαγών που έχει συντάξει για λογαριασμό των Εργατικών επιτροπή υπό τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

Η έκθεση προτείνει επίσης μεγαλύτερη αποκέντρωση εξουσιών, με νέες οικονομικές, φορολογικές, ακόμα και νομοθετικές αρμοδιότητες για υπερδημάρχους ανά την Αγγλία και για τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση δεύτερης εργασίας για τους βουλευτές, και η μετακίνηση του 10% των κυβερνητικών υπαλλήλων από το Λονδίνο σε άλλες πόλεις.