Βρετανία: Η Shell κατέγραψε το 2022 τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της

Ο αναπροσαρμοσμένο καθαρό κέρδος της Shell ήταν στα 39,9 δισ. δολάρια. Ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 46%, στα 381,3 δισ. δολάρια.

Η γιγάντια βρετανική εταιρεία ενέργειας Shell κατάγραψε το 2022 τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της, καθώς έφθασαν τα 42,3 δισεκ. δολάρια, υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, χάρη στην άνοδο των τιμών των υδρογονανθράκων.

Όπως συνέβη και με άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, το αποτέλεσμα της Shell ενισχύθηκε από την άνοδο της ζήτησης, η οποία είχε μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, καθώς και εξαιτίας της μείωσης των ρωσικών εξαγωγών μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τα θεαματικά αποτελέσματα της Shell ακολουθούν αυτά των αμερικανών ανταγωνιστών της. Η ExxonMobil ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, κέρδη ρεκόρ 55,7 δισ. δολαρίων το 2022 και η Chevron ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα υπερδιπλάσια ετήσια καθαρά κέρδη 35,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το αναπροσαρμοσμένο καθαρό κέρδος της Shell (δηλαδή χωρίς τα έκτακτα στοιχεία), που είναι η αναλογία που παρακολουθούν κατά προτίμηση οι αναλυτές, ήταν στα 39,9 δισ. δολάρια. Ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 46%, στα 381,3 δισ. δολάρια.

Η Shell κατέγραψε τα υψηλότερα ετήσια κέρδη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ομίλου, ο οποίος αρχίζει επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 4 δισ. δολαρίων, ενώ αυξάνει κατά 15% το μέρισμα για το τέταρτο περυσινό τρίμηνο.

Συνολικά η Shell διανέμει 26 δισ. δολάρια στους μετόχους της για το 2022: οι επενδυτές χειροκροτούν και η μετοχή του ομίλου σημείωνε αύξηση κατά 1,99% λίγο πριν από τις 11:00 ώρα Ελλάδας.

Τα αποτελέσματα αυτά «καταδεικνύουν τη δύναμη του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου της Shell, καθώς και την ικανότητά μας να παρέχουμε ζωτική ενέργεια στους πελάτες μας σε έναν ασταθή κόσμο», αναφέρει εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο νέος γενικός διευθυντής Ουαΐλ Σαουάν.

Ο όμιλος είχε ανακοινώσει για το 2021 κέρδη 20,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: skai.gr