Βρετανία: Η επιστροφή μαθητών στο σχολείο έδωσε απρόσμενα ώθηση στην οικονομία

Μετά την επιστροφή των παιδιών που απουσίαζαν λόγω ασθενειών αποτυπώνεται στην οικονομία της χώρας τον μήνα Ιανουάριο αύξηση του ΑΕΠ που ξεπερνά τις προβλέψεις

Τα παιδιά που επέστρεψαν στα σχολεία μετά από έναν Δεκέμβριο με πολλές απουσίες λόγω ασθενειών προσέφεραν μια απρόσμενη, έκτακτη ώθηση στη βρετανική οικονομία τον Ιανουάριο, όταν η αύξηση του ΑΕΠ ξεπέρασε τις προβλέψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε ότι η βρετανική οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση ύστερα από μείωση κατά 0,5% τον Δεκέμβριο --μια επίδοση που πιθανόν να αμβλύνει περαιτέρω τους φόβους για ύφεση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,1%.

Ο κλάδος της ψυχαγωγίας -κυρίως με την επιστροφή του πλήρους προγράμματος των αγώνων ποδοσφαίρου της Premier League-- ήταν ένας ακόμα παράγοντας που βοήθησε την οικονομία.

Σε μια ένδειξη βαθύτερων προβλημάτων για την οικονομία, η μεταποίηση και οι κατασκευές συρρικνώθηκαν.

«Κοιτώντας κάτω από την επιφάνεια, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία είναι σε πιο σαθρό έδαφος απ’ ό,τι φαίνεται», δήλωσε η Ρουθ Γκρέγκορι, υψηλόβαθμο στέλεχος στην εταιρία συμβούλων Capital Economics.

Ο Μάρτιν Μπεκ, οικονομικός σύμβουλος στην εταιρία προβλέψεων EY ITEM Club, δήλωσε ότι οι εκτεταμένες απεργίες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο πιθανόν εξηγούν για ποιο λόγο η οικονομία παρέμεινε κάτω από το επίπεδό της τον Νοέμβριο.

Η ONS ανέφερε ότι το ΑΕΠ του Ιανουαρίου ήταν κατά 0,2% χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα τον Φεβρουάριο του 2020 --σε αντίθεση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες-- και κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες και το περασμένο έτος.

Η βρετανική οικονομία αποδείχθηκε «πιο ανθεκτική απ’ ό,τι ανέμεναν πολλοί, αλλά ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, που παρουσιάζει τον ετήσιο προϋπολογισμό του την επόμενη εβδομάδα.

Η ONS ανέφερε ότι το ήμισυ του ρυθμού ανάπτυξης του 0,3% αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, ως αποτέλεσμα της επιστροφής των παιδιών ύστερα από σημαντική μείωση στην παρακολούθηση μαθημάτων τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει υψηλά ποσοστά γρίπης και οστρακιάς κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Ο φόβος ότι ίσως κολλήσουν Covid-19 και ασθενήσουν κατά τις διακοπές του Δεκεμβρίου ήταν ένας από τους λόγους που συνέβαλε στο να κρατήσουν οι γονείς τα παιδιά στο σπίτι νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Η εκπαίδευση αντιστοιχεί στο 6% της βρετανικής οικονομίας και ο αριθμός των μαθητών είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο η ONS υπολογίζει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο τομέας αυτός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ