Κλείσιμο

Βρετανία: H COP26 προαναγγέλλεται «πολύ δύσκολη», σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε σήμερα ότι η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 προαναγγέλλεται «πολύ δύσκολη» και κινδυνεύει να αποτύχει, παρά τις υποσχέσεις πολλών χωρών να μειώσουν τις εκπομπές τους άνθρακα.

«Σίγουρα, είναι ακριβές να πούμε ότι η COP26 είναι (ταυτόχρονα) τόσο απίστευτα σημαντική για τον πλανήτη μας, αλλά επίσης πολύ δύσκολη και αυτό είναι αμφίρροπο», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ενώπιον των βουλευτών.

Μετά την έναρξη των εργασιών της COP26 την 31η Οκτωβρίου, η βρετανική κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της δύο εβδομάδες προκειμένου να πείσει περίπου 200 χώρες ώστε να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τις εκπομπές τους CO2, με την ελπίδα να καταφέρουν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω του 1,5 βαθμού σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, το φιλόδοξο όριο που ορίστηκε το 2015 από τις συμφωνίες του Παρισιού.

Πριν από μια Σύνοδο των δυνάμεων της G20 αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι 17 από τα 20 κράτη μέλη έχουν παρουσιάσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η Κίνα και η Ινδία, δύο μεγάλοι ρυπαντές, δεν το έχουν κάνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χώρες που αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας έχουν δεσμευτεί φέτος να πετύχουν την ουδετερότητα από τον άνθρακα έως το 2050 υπό τη βρετανική προεδρία της COP, έναντι 30% προηγουμένως.

«Καθημερινά μιλάω σε ηγέτες της διεθνούς κοινότητας και αναμένουμε νέες δεσμεύσεις», υπογράμμισε.

«Είναι αυτό επαρκές; Φοβάμαι πως είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ