Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τις παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει η Daily Mail, επικαλούμενη στοιχεία από περισσότερες από 130 ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις και εκθέσεις οργανώσεων αρωγής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καθυστερήσεις στις θεραπευτικές αγωγές λόγω ακυρώσεων ή μετατόπισης έμφασης στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της τάξης του 20% στους θανάτους πρόσφατα διαγνωσθέντων καρκινοπαθών στην Αγγλία.

Έως το τέλος του 2020 αναμένεται επίσης να καταγράφουν συνολικά 6.270 θάνατοι από όλα τα αίτια περισσότεροι από το μέσο όρο θανάτων της προηγούμενης πενταετίας.

Ήδη μεταξύ των καρδιοπαθών σημειώθηκαν πάνω από 2.000 περισσότεροι θάνατοι κατά τη διάρκεια του lockdown σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Οι νοσηλείες και θεραπείες ασθενών που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδια μειώθηκαν κατά 45%, ενώ ακυρώθηκαν περισσότερες από 50.000 προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις παιδιών.

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων μειώθηκαν κατά τα 2/3, ενώ ο αριθμός των ασθενών σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση που πέθαναν σχεδόν διπλασιάστηκε.

Έχει επίσης καταγραφεί ραγδαία αύξηση των κλήσεων σε τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για κακοποίηση ανηλίκων, τα καταγεγραμμένα ποσοστά περιπτώσεων κατάθλιψης και άγχους έχουν διπλασιαστεί και χιλιάδες αλκοολικοί σε προγράμματα αποτοξίνωσης που πάγωσαν έχουν υποτροπιάσει.