Κλείσιμο

Βρετανία: Επιβεβαιώνεται και στατιστικά η αύξηση διασποράς του κορωνοϊού

Βρετανία: Επιβεβαιώνεται και στατιστικά η αύξηση διασποράς του κορωνοϊού

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε την αύξηση διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα που μαρτυρούν τα καθημερινά επίσημα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι στην Αγγλία την εβδομάδα έως και τις 17 Ιουλίου υπήρχαν 741.700 ενεργοί φορείς στην κοινότητα, δηλαδή εκτός νοσοκομείων και υγειονομικών δομών.

Αυτό αντιστοιχεί σε έναν φορέα ανά 75 κατοίκους, αναλογία αυξημένη από τον έναν στους 95 της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυξήσεις εκτιμώνται επίσης για την Ουαλία (ένας στους 210) και στη Βόρεια Ιρλανδία (ένας στους 170), ενώ ως «αβέβαιη» χαρακτηρίζεται η τάση στη Σκωτία (ένας φορέας ανά 80 κατοίκους).

Οι εκτιμήσεις του ONS βασίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Εν τω μεταξύ, η επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση στο χειρισμό της πανδημίας εκτίμησε ότι αυτή την εβδομάδα η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού στην Αγγλία παρέμεινε σταθερή στο 1,2-1,4.

Τα κρούσματα ημέρας που ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Υγείας ήταν κατά 18% μειωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη Πέμπτη, στο δεύτερο συνεχές 24ωρο με λιγότερα κρούσματα από το προηγούμενο.

Αυτό δημιούργησε προσδοκίες περί πιθανής σταθεροποίησης των κρουσμάτων, ωστόσο ο επιδημιολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου East Anglia Πολ Χάντερ προειδοποίησε ότι είναι πιθανό εντός των επόμενων τριών εβδομάδων να αρχίσει να καταγράφεται ξανά εκθετική αύξηση κρουσμάτων ως αποτέλεσμα της άρσης των νομικών περιορισμών τη Δευτέρα που πέρασε.

Σύμφωνα, εξάλλου, με επιμέρους στοιχεία, η διασπορά του κορωνοϊού στην ηλικιακή κατηγορία 20-29 ετών στην Αγγλία είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε μία ηλικιακή ομάδα από την αρχή της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα έως και τις 18 Ιουλίου υπήρχαν 1.157 κρούσματα του ιού ανά 100.000 πολίτες αυτών των ηλικιών.

Σημειώνεται ότι χονδρικά το 58,6% των πολιτών ηλικίας 18-29 έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου. Πλήρως εμβολιασμένοι είναι μόνο το 17,2% των ηλικίας 18-24 και το 21,8% των 25-29.

Αντιθέτως, στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 80 ετών υπάρχουν μόνο 60 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες. Το 93,3% των πολιτών αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι πλήρως εμβολιασμένοι.