Βρετανία: Ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό για την επόμενη διετία λόγω Brexit και Covid

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), που εκπροσωπεί 190.000 επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησε ότι η χώρα θα είναι αντιμετώπιση με σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η CBI απέδωσε το πρόβλημα στην «τέλεια καταιγίδα» του συνδυασμού του Brexit με την πανδημία της COVID-19.

Οι ελλείψεις αφορούν μεταξύ άλλων οδηγούς φορτηγών, εργαζόμενους στην εστίαση και στις οικοδομές.

Ο γενικός διευθυντής της συνομοσπονδίας των εργοδοτών Τόνι Ντάνκερ είπε ότι η φιλοδοξία της βρετανικής κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα σε μια οικονομία υψηλότερης ειδίκευσης και παραγωγικότητας είναι μεν σωστή, αλλά ότι θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να υπάρξει χαλάρωση των νέων μεταναστευτικών κανόνων ώστε να στελεχωθούν θέσεις εργασίας για ανειδίκευτο και χαμηλής ειδίκευσης προσωπικό.

«Το να υπονοεί κανείς ότι αυτή η φιλοδοξία μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μια νύχτα είναι απλά λάθος», σχολίασε ο κ. Ντάνκερ.

Όπως επισημαίνεται, εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι στη Βρετανία έφυγαν την περίοδο της πανδημίας προς τις πατρίδες τους για να προλάβουν τα εμπόδια στις διεθνείς μετακινήσεις και πολλοί εξ αυτών δεν έχουν επιστρέψει. Άλλοι έφυγαν από τη χώρα λόγω των αυξημένων και αυστηρότερων απαιτήσεων του μεταναστευτικού συστήματος. Μεταξύ αυτών και πολλοί Ευρωπαίοι μετά από το Brexit.

Οι ελλείψεις προσωπικού δημιουργούν πρόβλημα σε επιχειρήσεις που προσπαθούν να ορθοποδήσουν ξανά μετά από την πανδημία, δημιουργεί πιέσεις στους μισθούς και στις τιμές και απειλεί την ευάλωτη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, επισημαίνουν αναλυτές.

Παρά την πολύ αυξημένη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό μετά από τα lockdown, έχουν υπάρξει αναφορές για επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, που έχουν μειώσει το ωράριο λειτουργίας καθώς δυσκολεύονται να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας. Ξενοδοχεία επίσης μειώνουν το αριθμό των διαθέσιμων δωματίων καθώς δεν βρίσκουν να προσλάβουν προσωπικό καθαρισμού.

Οι σημαντικές ελλείψεις οδηγών μεταφορών και φορτηγών έχει διπλασιάσει σε ορισμένες περιπτώσεις το χρόνο παράδοσης παραγγελθέντων προϊόντων, όπως έπιπλα, ενώ συχνά πλέον αναφέρονται άδεια ράφια σε σουπερμάρκετ, επίσης λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις.

Αλυσίδες σουπερμάρκετ προσφέρουν μπόνους 1.000 λιρών σε νέους οδηγούς φορτηγών, ενώ η Amazon στη Βρετανία προσφέρει το ίδιο πόσο σε κουπόνια για νέους εργάτες για τις αποθήκες της.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Προσλήψεων και Απασχόλησης (REC) υπήρχαν 1,66 εκατομμύρια διαφημιζόμενες θέσεις εργασίας στα τέλη Αυγούστου, οι περισσότερες εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τη REC, τα δέκα επαγγέλματα με τις σημαντικότερες ελλείψεις έμψυχου δυναμικού αυτή τη στιγμή στη Βρετανία είναι κατά σειρά: οδηγοί βαρέων οχημάτων (πάνω από 100.000 κενές θέσεις), νοσηλευτές (79.123), προγραμματιστές και σχεδιαστές λογισμικού (68.929), άτομα για φροντίδα ηλικιωμένων (49.751), δάσκαλοι δημοτικού και παιδικών σταθμών (30.574), σεφ (29.996), πωλητές λιανικής (26.183), προσωπικό καθαρισμού και οικιακοί βοηθοί (24.148), εργαζόμενοι στην παραγωγή και τοποθέτηση μεταλλικών κατασκευών (19.748) και τέλος ξυλουργοί (6.364).

Πολλές είναι επίσης οι ελλείψεις σε ηλεκτροσυγκολλητές, κρεοπώλες και χτίστες.

Πηγή: skai.gr