Κλείσιμο

Διαδοχή Τζόνσον: Εκτός κούρσας ο Μπεν Γουάλας, το φαβορί των δημοσκοπήσεων

Λίγο πριν την ανακοίνωσή του, είχε υποχωρήσει στη δεύτερη θέση των επικρατέστερων επόμενων Πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου στα προγνωστικά των γραφείων στοιχημάτων, με τον Ρίσι Σούνακ να τον προσπερνά.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Εκτός κούρσας διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσε εαυτόν ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Ο 52χρονος πολιτικός έχει καταταγεί πρώτος στις προτιμήσεις των μελών του Συντηρητικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, έχοντας κερδίσει δημοτικότητα λόγω του χειρισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

«Μετά από προσεκτική σκέψη και συζητώντας με συναδέλφους και οικογένεια, έλαβα την απόφαση να μην συμμετάσχω στη διαδικασία για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους κοινοβουλευτικούς συναδέλφους και τα ευρύτερα μέλη που δήλωσαν τη στήριξή τους», έγραψε στο Twitter o Μπεν Γουάλας.

Προσθέτει ότι δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά επικεντρώνεται στη δουλειά που έχει να κάνει ως Υπουργός Άμυνας.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση αυτή, ο κ. Γουάλας είχε υποχωρήσει στη δεύτερη θέση των επικρατέστερων επόμενων Πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου στα προγνωστικά των γραφείων στοιχημάτων, με τον Ρίσι Σούνακ να τον προσπερνά.

Ο 42χρονος κ. Σούνακ, που παραιτήθηκε την Τρίτη από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με ένα πολύ προσεγμένο βίντεο στο Twitter, στο οποίο αναδεικνύει συνοπτικά τόσο τις αξίες όσο και τις πολιτικές του, επιχειρώντας μία σαφή αντιδιαστολή με τον Μπόρις Τζόνσον.

Αν και κατηγορείται από μερίδα του Συντηρητικού Κόμματος για την πολιτική υψηλών φόρων και για την αποφυγή από την πάμπλουτη σύζυγό του της καταβολής φόρων στο Ην. Βασίλειο, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του συγκέντρωσε αμέσως τη δημόσια στήριξη πολλών βουλετών των Τόρις.

Την υποψηφιότητά της ανακοίνωσε επίσης η 42χρονη Κέμι Μπάντενοχ, που έχει διατελέσει υφυπουργός, ενώ τη δική της επιβεβαίωσε μέσω Twitter και η επίσης 42 ετών Γενική Εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν, που θα εκπροσωπήσει την πτέρυγα των ακραιφνών υποστηρικτών του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα.

Παρών στην κούρσα διαδοχής έχει δηλώσει και ο 49χρονος επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Τομ Τούγκενχατ, ένας μετριοπαθής και με συμπάθειες πολιτικός από την κεντρώα πτέρυγα των Τόρις.