Κλείσιμο

Βρετανία: Έκθεση για πρόσθετες αμυντικές δαπάνες και για την αντιμετώπιση της κινεζικής «πρόκλησης»

Η έκθεση προβλέπει πρόσθετες δαπάνες ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών για τις ένοπλες δυνάμεις, με απώτερο στόχο το 2,5% του ΑΕΠ να δαπανάται για την άμυνα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την επικαιροποιημένη Ενοποιημένη Έκθεση για τους βασικούς άξονες της βρετανικής πολιτικής άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικών υποθέσεων παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Η έκθεση προβλέπει πρόσθετες δαπάνες ύψους 5 δισεκατομμυρίων λιρών για τις ένοπλες δυνάμεις, με απώτερο στόχο το 2,5% του ΑΕΠ να δαπανάται για την άμυνα.

Η έκθεση χαρακτηρίζει επίσης τη διεθνή στάση της Κίνας ως «πρόκληση που καθορίζει μια εποχή» και επισημαίνει πως το Πεκίνο συνιστά την πιο σοβαρή απειλή από ξένο κράτος για την οικονομική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η γλώσσα κρίνεται μεν αυστηρή, αλλά το κείμενο της έκθεσης δεν φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει την Κίνα ευρύτερη «κρατική απειλή», όπως ζητούν στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Η κορυφαία άμεση προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστεί ο «θεμελιώδης κίνδυνος» που συνιστά για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η Ρωσία και να αποτραπεί ο πρόεδρος Πούτιν από το να καρπωθεί οποιοδήποτε όφελος από την εισβολή στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στην Ενοποιημένη Έκθεση ο κ. Σούνακ είπε ότι τα πρόσθετα κονδύλια για τις ένοπλες δυνάμεις την επόμενη διετία θα αναπληρώσουν και θα ενισχύσουν τα αποθέματα πυρομαχικών και θα τονώσουν την πυρηνική αποτρεπτική δύναμη της χώρας.

Η επικαιροποίηση της Ενοποιημένης Έκθεσης έρχεται δύο χρόνια μετά από την αρχική της μορφή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθετική στάση της Κίνας αναφορικά με την Ταϊβάν να έχουν μεσολαβήσει.

Ως προς την Κίνα, η έκθεση προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας εθνικής αρχής εντός δομών της υπηρεσίας ασφαλείας MI5 που θα παρέχει συμβουλές ασφαλείας στις βρετανικές επιχειρήσεις έναντι κινεζικών και άλλων απειλών.

Παράλληλα θα αυξηθεί η χρηματοδότηση για την εκπαίδευση διπλωματών στις κινεζικές υποθέσεις και για την εκμάθηση μανδαρινικών.

Θα υπάρξει επίσης αναβάθμιση και πρόσθετη χρηματοδότηση των υπηρεσιών αντιμετώπισης απειλών στον κυβερνοχώρο αλλά και των ξενόγλωσσων τμημάτων της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC που εκπέμπουν σε χώρες υπό απειλή παραπληροφόρησης από εχθρικά κράτη.

Η αρχική Ενοποιημένη Έκθεση εστίαζε σε μία μετατόπιση του κεντρικού ενδιαφέροντος της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Βρετανίας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Στο πλαίσιο αυτό συγκαταλέγεται η επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ρίσι Σούνακ στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε.

Οι τρεις ηγέτες θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του τριμερούς προγράμματος Aukus που συμφωνήθηκε το 2021 και προβλέπει την ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων για την Αυστραλία.

Πηγή: skai.gr