Κλείσιμο

Βρετανία: «Είμαι εκτός κούρσας για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ» λέει ο Μπεν Γουάλας

Σύμφωνα με πηγές βρετανικών μέσων ενημέρωσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν πείστηκε να στηρίξει τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας δήλωσε στον Economist ότι έχει τεθεί εκτός κούρσας διεκδίκησης της θέσης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Έχοντας τη στήριξη του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο κ. Γουάλας είχε αποδυθεί σε προσπάθεια εξασφάλισης στήριξης από Ευρωπαίους συμμάχους.

Ωστόσο, για το πόστο του ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη η θέση των ΗΠΑ και σύμφωνα με πηγές βρετανικών μέσων ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν πείστηκε να στηρίξει τον κ. Γουάλας.

«Δεν πρόκειται να συμβεί. Η Αμερική θέλει να παραμείνει ο κ. Στόλτενμπεργκ. Ίσως θέλουν έναν πρωθυπουργό (για το πόστο)», δήλωσε στον Economist ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι όντως συγκεντρώνει πιθανότητες η περίπτωση να ζητηθεί από τον Γενς Στόλτενμπεργκ να παρατείνει για ακόμα μία φορά τη θητεία του στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, όπου βρίσκεται επί σχεδόν εννέα χρόνια.

Άλλα ονόματα που έχουν γραφτεί στο βρετανικό Τύπο ως πιθανοί υποψήφιοι είναι ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και η Πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν.

Ο ίδιος ο κ. Γουάλας σχολιάζει στη συνέντευξή του ότι όποιος και αν είναι ο τελικός διάδοχος του κ. Στόλτενμπεργκ «θα πρέπει να ικανοποιεί και τον Μακρόν και τον Μπάιντεν».

Πηγή: skai.gr