Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Pfizer- Μαζικοί εμβολιασμοί την επόμενη εβδομάδα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ανοίγοντας το δρόμο για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου, όπως ανακοινώθηκε το πρωί.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

«Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Η Αρχή κινήθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα, καθώς μόλις στις 23 Νοεμβρίου είχε λάβει τα πλήρη δεδομένα για τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του σκευάσματος, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ποσοστό 95%.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν στη Βρετανία εντός ημερών, με τη διανομή του στα σημεία εμβολιασμού να αρχίσει αμέσως μετά.

Πιστεύεται ότι λόγω των αναγκών συντήρησης του εμβολίου στους -70 βαθμούς Κελσίου και για να περιοριστούν οι μετακινήσεις του, θα χορηγηθεί αρχικά σε προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας NHS.

Πάντως η Pfizer έχει αναφέρει ότι το σκεύασμα μπορεί για πέντε ημέρες να συντηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» στη μάχη κατά της COVID-19.