Βρετανία: Διαβούλευση για ανάκληση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στο NHS αρχίζει η κυβέρνηση

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σάτζιντ Τζάβιντ ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων πως η κυβέρνηση ξεκινά διαβούλευση με σκοπό την ανάκληση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού κατά Covid για το προσωπικό πρώτης γραμμής στο σύστημα υγείας NHS στην Αγγλία.

Με βάση την απόφαση που είχε ληφθεί τον Νοέμβριο, τα μέλη προσωπικού του NHS που έρχονται σε επαφή με πολίτες οφείλουν να είναι πλήρως εμβολιασμένα έως την 1η Απριλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση έως την Πέμπτη.

Αν αρνηθούν, τότε θα υποχρεώνονταν είτε σε μετακίνηση σε άλλο πόστο ή αν αυτό δεν ήταν δυνατό, σε απόλυση. Αν και το 95% του προσωπικού έχει εμβολιαστεί, περίπου 77.000 εργαζόμενοι παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Ο κ. Τζάβιντ είπε στους βουλευτές ότι με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, που περιλαμβάνουν τη διαπίστωση ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι ηπιότερη από τη Δέλτα, δεν είναι πλέον ανάλογος των συνθηκών ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προσωπικού του NHS και των οίκων ευγηρίας.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί και τον αντίκτυπο που θα είχαν οι μαζικές απολύσεις στην επάρκεια του έμψυχου δυναμικού στο σύστημα υγείας, ιδίως τη στιγμή που ήδη υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.

Πηγή: skai.gr