Βρετανία: Δεν κάμπτεται και δεν παραιτείται ο Τζόνσον - Αρνητική απάντηση στους υπουργούς

Αρνητική απάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού στους υπουργούς που τον επισκέφθηκαν και του ζήτησαν να γυρίσει σελίδα

Του Θανάση Γκαβού

Αμετάπειστος παραμένει ο Μπόρις Τζόνσον στην απόφασή του να μην παραιτηθεί από τον βρετανικό πρωθυπουργικό θώκο ακόμα και μετά από τις παραινέσεις φιλικά προσκείμενων υπουργών του που του είπαν ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματος.

Το Sky News και το ITV μετέδωσαν πως ο κ. Τζόνσον απάντησε αρνητικά στους υπουργούς που τον επισκέφθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ για να του ζητήσουν να παραιτηθεί, λέγοντας ότι το καλοκαίρι πρέπει να αξιοποιηθεί για να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη και όχι να χαθεί σε μία κούρσα διαδοχής.

Μεταξύ των υπουργών που του ζήτησαν να φύγει φέρονται να είναι η πολύ στενή σύμμαχός του Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και ο Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος μόλις την Τρίτη τοποθετήθηκε από τον κ. Τζόνσον στη θέση του παραιτηθέντος Υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Οι δραματικές εξελίξεις στο βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο ακολούθησαν τις συνολικά 38 παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και κοινοβουλευτικών γραμματέων των υπουργών από το βράδυ της Τρίτης έως το βράδυ της Τετάρτης.

Αν ο κ. Τζόνσον επιμείνει στη θέση του, τότε το πολιτικό μέλλον του αναμένεται να κριθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η Επιτροπή 1922, το κομματικό όργανο που εφαρμόζει το καταστατικό των Τόρις, αποφάσισε την Τετάρτη να μην αλλάξει άμεσα τους κανόνες ώστε να επιτραπεί νέα διαδικασία μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον, αλλά επίσπευσε για τη Δευτέρα τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας της σύνθεσης.

Πιστεύεται ότι αμέσως μετά από τις εκλογές αυτές, οι κανόνες θα αλλάξουν ώστε ο Μπόρις Τζόνσον να υποβληθεί σε δεύτερη εσωκομματική ψηφοφορία εμπιστοσύνης μετά από εκείνη στις αρχές Ιουνίου.

Πηγή: skai.gr