Κλείσιμο

Αυξήθηκαν οι περιπτώσεις παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που χρειάστηκαν μεταμόσχευση στο Ην. Βασίλειο

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Δύο ακόμα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάστηκαν το προηγούμενο τετραήμερο μεταμόσχευση ήπατος έχοντας νοσήσει από την αγνώστου αιτίας οξεία ηπατίτιδα που έχει θορυβήσει τις ιατρικές αρχές παγκοσμίως.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας ΗΒ (UKHSA) ανακοίνωσε ότι από τα 111 περιστατικά που έχουν εντοπιστεί στη χώρα, πλέον τα δέκα κρίθηκε ότι έχρηζαν μεταμόσχευσης. Δεν έχει σημειωθεί θάνατος παιδιών που ασθένησαν με οξεία ηπατίτιδα.

Η αρμόδια βρετανική υγειονομική αρχή τονίζει ξανά ότι οι συνήθεις ιοί που προκαλούν τη νόσο δεν έχουν εντοπιστεί στα νοσούντα παιδιά, που είναι κυρίως κάτω των πέντε ετών και που αρχικά είχαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ακολουθούμενα από ίκτερο.

Τονίζεται επίσης εκ νέου ότι δεν υπάρχει σύνδεση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καθώς κανένα από τα ασθενούντα παιδιά κάτω των δέκα ετών δεν έχει εμβολιαστεί.

«Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω των ερευνών υποδεικνύουν όλο και περισσότερο πως η αύξηση στα σοβαρά περιστατικά ηπατίτιδας ίσως συνδέεται με λοίμωξη από αδεονοϊό, αλλά εξετάζονται ακόμα ενεργά και άλλα αίτια», αναφέρει η νεότερη ανακοίνωση της UKHSA.

Ο αδενοϊός ήταν η πιο συχνή παθογόνος αιτία που ανιχνεύθηκε, συγκεκριμένα σε 40 από τις 53 (75%) περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί, ενώ μόνο το 16% των ασθενών διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο.

Η διευθύντρια Κλινικών και Αναδυόμενων Λοιμώξεων στην UKHSA Δρ Μίρα Τσαντ κάλεσε γονείς και κηδεμόνες να είναι σε επιφυλακή για ενδείξεις ηπατίτιδας, όπως ο ίκτερος, και να επικοινωνούν με γιατρό αν ανησυχούν. Τόνισε επίσης τη σημασία τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής, όπως το ενδελεχές πλύσιμο των χεριών των παιδιών.

Η ίδια μιλώντας σε ευρωπαϊκό συνέδριο στη Λισαβόνα τη Δευτέρα εκτίμησε ότι η μικρότερη έκθεση των παιδιών σε ιούς την προηγούμενη διετία λόγω των lockdown ίσως τα έχει καταστήσει πιο ευάλωτα.

Πράγματι, η ανακοίνωση της UKHSA αναφέρει πως οι συνήθεις ιοί που προσβάλλουν τα παιδιά είναι αυτή την περίοδο πιο συχνοί σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ηπατολόγοι που έχουν μιλήσει σε βρετανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί ίσως είναι «η κορυφή του παγόβουνου», καθώς οι γονείς ίσως να θεωρούν δυνητικά ανησυχητικά συμπτώματα ως κάποια απλή ίωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι γιατροί τονίζουν ότι δε συντρέχει λόγος πανικού, καθώς στο 99% των περιπτώσεων το ήπαρ των παιδιών μπορεί να αντεπεξέλθει στη νόσο δίχως ανάγκη μεταμόσχευσης ή άλλη επιπλοκή.

Πηγή: skai.gr