Βρετανία: 4 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους σε μία εβδομάδα λόγω στρεπτόκοκκου ομάδας Α

Ο Δρ Γίμι Τσόου από την Υπηρεσία Προστασίας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι έχουν δοθεί συμβουλές πρόληψης μετάδοσης του δυνητικά επικίνδυνου βακτηρίου στους υπεύθυνους των σχολείων.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο τεσσάρων ετών Μουχάμαντ Ιμπραΐμ Αλί έγινε το τέταρτο παιδί που χάνει τη ζωή του στη Βρετανία εντός λίγων εβδομάδων λόγω επιπλοκών μετά από λοίμωξη που προκάλεσε ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α.

Το θάνατο του μικρού αγοριού γνωστοποίησε το νηπιαγωγείο του στο Χάι Γουίκομπ της αγγλικής κομητείας Μπάκιγχαμσιρ.

Νωρίτερα την Παρασκευή είχε ανακοινωθεί ο θάνατος ενός ακόμα μαθητή ή μαθήτριας στο Ήλινγκ του δυτικού Λονδίνου.

Είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή ο θάνατος της επτάχρονης Χάνα Ρόαπ στο Κάρντιφ της Ουαλίας και ενός ακόμα παιδιού στο Άσφορντ της κομητείας Σάρεϊ.

Οι θάνατοι των τεσσάρων παιδιών έρχονται εν μέσω αναφορών σε σχολεία της χώρας για περιστατικά οστρακιάς που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Το συγκεκριμένο βακτήριο προκαλεί επίσης λοιμώξεις του φάρυγγα και σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως αυτές των τεσσάρων μαθητών, επιθετική λοίμωξη.

Ο Δρ Γίμι Τσόου από την Υπηρεσία Προστασίας Υγείας Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι έχουν δοθεί συμβουλές πρόληψης μετάδοσης του δυνητικά επικίνδυνου βακτηρίου στους υπεύθυνους των σχολείων στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί λοιμώξεις.

Ο ίδιος τόνισε πως οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α συνήθως προκαλούν ήπια νόσηση, με συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό και εξανθήματα. Οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά.

«Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί σοβαρή νόσηση και όποιος έχει υψηλό πυρετό, έντονο μυικό άλγος, πόνο σε μία περιοχή του σώματος και ανεξήγητη διάρροια ή εμετό θα πρέπει να επικοινωνεί με το (σύστημα υγείας) NHS και να ζητά άμεσα ιατρική βοήθεια», συμπλήρωσε ο Δρ Τσόου.

Η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας επιβεβαίωσε, εξάλλου, ότι τα περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α είναι περισσότερα φέτος σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία, πιθανότατα λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας τα προηγούμενα χρόνια.

Οι υγειονομικές αρχές αναμένεται να προβούν σε προειδοποίηση για την έξαρση του βακτηρίου, ανακοινώνοντας με λεπτομέρειες τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να προσέχουν γονείς και δάσκαλοι.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται με τον βήχα, το φτέρνισμα και με την επαφή.