Κλείσιμο

Σκηνές χάους στη Βραζιλία - Η δημοκρατία σε κίνδυνο 

Οι δραματικές αυτές σκηνές εισβολής στη Βραζιλία θυμίζουν την επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. 

Της Αθηνάς Παπακώστα

Χιλιάδες υποστηρικτές του τέως προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο εισέβαλαν στο Κογκρέσο της χώρας στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια. Οι ίδιες εφιαλτικές εικόνες επαναλήφθηκαν και στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι δραματικές αυτές σκηνές εισβολής στη Βραζιλία θυμίζουν την επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021. 

Στη βαθιά πολωμένη και διχασμένη Βραζιλία, οι υποστηρικτές του άνδρα που είναι γνωστός ως ο "Τραμπ της τροπικής ζώνης" εδώ και εβδομάδες μετά την ήττα του Μπολσονάρο στις προεδρικές εκλογές της χώρας διαμαρτύρονταν για την εκλογή του νυν προέδρου της, Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα και ζητούσαν την ανατροπή του. 

Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) έως και 3.000 εξτρεμιστές οπαδοί του Μπολσονάρο κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό που φρουρούσε τη ζώνη στην οποία βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, το Προεδρικό Μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο, στην πρωτεύουσα της χώρας και να εισβάλουν σε αυτά. Πολλοί μάλιστα ανέβηκαν ακόμη και στην οροφή του κτιρίου του Κογκρέσου τυλιγμένοι με τη βραζιλιάνικη σημαία, φορώντας στρατιωτική περιβολή ή απλώς κίτρινες και πράσινες μπλούζες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ενώ άλλοι βρίσκονταν στην αίθουσα της Γερουσίας προκαλώντας ζημιές στο κτίριο. 

Ο δημοκρατικά εκλεγμένος αριστερός πρόεδρος της χώρας δεν βρισκόταν στην Μπραζίλια αλλά στο Σάο Πάολο όπου και πραγματοποιούσε έκτακτες συσκέψεις με υπουργούς και αξιωματούχους. Στο προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε ζητήθηκε η επέμβαση των ομοσπονδιακών αρχών ώστε να αντιμετωπισθούν οι "πραξικοπηματίες" και να τιμωρηθούν. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ο οποίος ορκίστηκε μόλις μία εβδομάδα πριν ανήγγειλε την παρέμβαση της στρατιωτικής αστυνομίας υπογραμμίζοντας ότι "μία τέτοια επίθεση κατά των θεσμών δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία της χώρας". Στις οργισμένες δηλώσεις του ο Λούλα Ντα Σίλβα σημείωσε ότι έχει ηττηθεί σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και ότι ποτέ δεν αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι το οποίο όπως είπε "πράττει ο Μπολσοναρισμός". Για τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας οι εισβολείς είναι "φασιστές φανατικοί". 

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για μία καλά οργανωμένη επιχείρηση με τους εισβολείς να φροντίζουν να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι χθες, Κυριακή, τα κυβερνητικά κτίρια ήταν άδεια. Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 150 συλλήψεις. 

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο δεν βρίσκεται στη χώρα. Εδώ και μία εβδομάδα και δύο ημέρες προτού ολοκληρωθεί η προεδρική του θητεία μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συγκεκριμένα στη Φλόριντα. Μέχρι σήμερα δεν έχει συγχαρεί τον Λούλα Ντα Σίλβα για την εκλογή του ενώ έως αργά τα ξημερώματα δεν είχε καταδικάσει τα γεγονότα. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του κόμματος του καταδίκασε την εισβολή και έκανε λόγο για "ντροπή". 

Πολλοί οπαδοί του, από τα τέλη Οκτωβρίου, έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες μπλοκάροντας δρόμους και βάζοντας φωτιά σε σταθμευμένα οχήματα. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς είχαν κατασκηνώσει και έξω από βάσεις του στρατού ζητώντας την παρέμβασή του, δηλαδή πραξικόπημα, για το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών στη χώρα. 

Ο Λούλα Ντα Σίλβα επιστρέφει στην πρωτευούσα Μπραζίλια αφήνοντας αιχμές κατά της αστυνομίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν τεθεί πλέον υπό ομοσπονδιακή διοίκηση έως της 31 Ιανουαρίου. 

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βραζιλία καταδικάζοντας την εισβολή των υποστηρικτών του Μπολσονάρου στα κυβερνητικά κτίρια κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή μέχρι νεωτέρας. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε την επίθεση. Το. Ίδιο έπραξε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτηση του στο Τουίτερ αλλά και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Ανάλογη στάση τηρούν επίσης και οι πρόεδροι της Κολομβίας και της Χιλής. Aνακοινώσεις υπέρ του Λούλα Ντα Σίλβα έχουν εκδόσει - μεταξύ άλλων - οι υπουργοί Εξωτερικών του Εκουαδόρ, της Αργεντινής του Μεξικό και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Πολιτικοί αναλυτές είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι παρόμοια με εκείνη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ εισβολή ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί και στη Βραζιλία καθώς ο Μπολσονάρο αμφισβητούσε ξανά και ξανά όπως ο Τραμπ την αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος στη χώρα - χωρίς ωστόσο να προσκομίσει ουδέποτε αποδείξεις. Ο διχασμός που σιγοκαίει χρόνια στη χώρα κορυφώθηκε δραματικά χθες θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατία και τις αξίες της. Η οργή όσων ήλπιζαν ο Ντα Σίλβα να μην αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της Βραζιλίας δεν κόπασε και κορυφώθηκε με την εισβολή στα κτίρια που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του και την οποία -όπως όλα έδειξαν - αντιμετωπίζουν ως εχθρό.
 

Πηγή: skai.gr