Σκηνές χάους στη Βραζιλία: Ανέκτησε τον έλεγχο των κυβερνητικών κτιρίων ο Λούλα - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Κρατώντας σημαίες της Βραζιλίας και φορώντας ρούχα στα χρώματα της βραζιλιάνικης σημαίας, πάνω από 3.000 υποστηρικτές του  Μπολσονάρου, εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές

Μνήμες από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο πριν από 2 χρόνια ξύπνησε η εισβολή εκατοντάδων υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια

Κρατώντας σημαίες της Βραζιλίας και φορώντας ρούχα στα χρώματα της βραζιλιάνικης σημαίας, πάνω από 3.000 υποστηρικτές του  Μπολσονάρου, που δεν αναγνωρίζουν τη νίκη του Λουλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές, εισέβαλαν  στο προεδρικό μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές


Η αστυνομία προσπάθησε αρχικά να τους απωθήσει με χρήση δακρυγόνων, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει.

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν βραζιλιάνικα ΜΜΕ,  οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχο τους τα κυβερνητικά κτήρια.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, έχουν γίνει πάνω από 200 συλλήψεις, ενώ με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απομακρύνθηκε απο τη θέση του ο κυβερνήτης της Μπραζίλια, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη που δεν μπόρεσε να προστατεύσει την πόλη απο τη βίαιη εισβολή.

Στη Μπραζίλια ο Λούλα ντα Σίλβα

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επέστρεψε στην Μπραζίλια και πήγε να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών στο προεδρικό μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στην πολιτεία Σαν Πάουλου κατηγόρησε τον ακροδεξιός προκάτοχό του Μπολσονάρου, ότι "ενεθάρρυνε" τους "φανατικούς φασίστες βάνδαλους" να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών στην Μπραζίλια.

Ο Λουλα ντα Σιλβα χαρακτήρισε την εισβολή "βαρβαρότητα" και προειδοποίησε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι "θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν".

Υποσχέθηκε επίσης ότι οι αρχές θα βρουν και τους "χρηματοδότες" των μπολσοναριστών.

Αφήνοντας αιχμές για τη στάση της αστυνομίας, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος εκτίμησε ότι υπήρξε "κενό ασφαλείας" στην πόλη.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας κήρυξε παράλληλα "ομοσπονδιακή παρέμβαση" μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, τίθενται υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.

Μετα από αρκετές ώρες σιωπής, καταδίκασε την εισβολή υποστηρικτών του σε κυβερνητικά κτήρια ο πρώην πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρου
Μέσω Twitter ο Μπολσονάρου, ο οποίος ζει στη Φλόριντα από τα τέλη Δεκεμβρίου, τόνισε ότι μεν ότι "οι ειρηνικές διαδηλώσεις, με τη μορφή του νόμου, είναι μέρος της δημοκρατίας" ωστόσο καταδίκασε τις εισβολές σε δημόσια κτήρια.

Στο μήνυμά του, υποστήριξε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, ήταν πάντα εντός των γραμμών του Συντάγματος, σεβόμενος και υπερασπιζόμενος τους νόμους, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την ιερή ελευθερία.

Επίσης, ο κ. Μπολσονάρου απέρριψε "τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη" του κεντροαριστερού διαδόχου του Λούλα, που κατήγγειλε ότι ο "λόγος" του ακροδεξιού πρώην αρχηγού του κράτους "ενεθάρρυνε" τους "φασίστες βάνδαλους" να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών.

Οι ταραχές στη Βραζιλία έχουν προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις

Βίντεο κάνουν το γύρω του διαδυκτύου απεικονίζοντας διαδηλωτές να πυροβολούν κυβερνητικό αεροπλάνο με αυτοσχέδια αντιαεροπορικά πυροβόλα. Τα αυτάοικιακά όπλα είναι πολύ ανακριβή, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για άλλους πολίτες.


Εξωφρενικά χαρακτήρισε τα επεισόδια ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σε μήνυμά του στο Twitter τόνισε ότι καταδικάζει την επίθεση εναντίον της δημοκρατίας και της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας στη Βραζιλία. Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας και η βούληση του βραζιλιάνικου λαού δεν πρέπει να υπονομευθεί", ανέφερε ο κ. Μπάιντεν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι η βούληση του βραζιλιάνικου λαού και των δημοκρατικών θεσμών πρέπει να γίνει σεβαστή και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Λουλα  μπορεί να βασιστεί στην αμέριστη υποστήριξη της Γαλλίας.

Αποτροπιασμένος από τις πράξεις βίας και την παράνομη κατάληψη της κυβερνητικής συνοικίας της Μπραζίλια από βίαιους εξτρεμιστές δήλωσε πως είναι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγή: skai.gr