Βραζιλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Παιδείας καθώς ερευνάται για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος

Ο βραζιλιάνος υπουργός Παιδείας υπέβαλε χθες Δευτέρα την παραίτησή του στον πρόεδρο, καθώς βρέθηκε στο στόχαστρο έρευνας για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος προς όφελος ευαγγελικών παστόρων, πολιτικών συμμάχων της κυβέρνησης.

Η παραίτηση που έθεσε στη διάθεσή του ο Μίλτον Χιμπέιρου, ο ίδιος ευαγγελικός πάστορας, έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και καταχωρήθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν η εφημερίδα Folha de S. Paulo αποκάλυψε, την περασμένη εβδομάδα, πως ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε να διαθέσει κατά προτεραιότητα επιδοτήσεις σε σχολεία δήμων που διαχειρίζονται «φίλοι» δύο ευαγγελικών παστόρων με επιρροή, κατόπιν αιτήματος του προέδρου.

Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο Τύπο, ο ένας από τους πάστορες αυτούς έφθασε στο σημείο να απαιτήσει από δήμαρχο να του δωρίσει ράβδο χρυσού βάρους ενός κιλού προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να του δοθούν επιδοτήσεις.

Οι αποκαλύψεις ώθησαν το Ανώτατο Δικαστήριο να αρχίσει να διενεργεί έρευνα σε βάρος του υπουργού.

«Ζήτησα από τον πρόεδρο να εγκαταλείψω τα καθήκοντά μου ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία για τις ενέργειές μου, ούτε για αυτές της κυβέρνησης», ανέφερε ο υπουργός στην επιστολή παραίτησής του, που δημοσίευσε χθες Δευτέρα ο βραζιλιάνικος Τύπος.

Ο κ. Χιμπέιρου ήταν ο τρίτος υπουργός Παιδείας του προέδρου Μπολσονάρου. Η κυβέρνηση του ηγέτη της βραζιλιάνικης άκρας δεξιάς έχει δοκιμαστεί τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια από χιονοστιβάδα παραιτήσεων και απομακρύνσεων.

Η Παιδεία είναι, μαζί με την Υγεία, το πιο προβληματικό χαρτοφυλάκιο στη Βραζιλία του Ζαΐχ Μπολσονάρου: στο πεδίο της Υγείας έχουν καταγραφεί τρεις απομακρύνεις ή παραιτήσεις υπουργών, κυρίως λόγω διαφωνιών με τον αρχηγό του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η αποχώρηση του υπουργού Παιδείας καταγράφηκε ενώ ο Ζαΐχ Μπολσονάρου πέρασε επίσημα πλέον στο αρχικό στάδιο της εκστρατείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, στις οποίες θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Ο ακροδεξιός πολιτικός εξελέγη υποσχόμενος εξάλειψη της διαφθοράς, ενδημικής στη Βραζιλία.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου βρίσκεται πολύ πίσω από τον κεντροαριστερό προκάτοχό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κατά τις ως τώρα δημοσκοπήσεις.

Καθώς διατηρεί στενούς δεσμούς με τους ευαγγελικούς, ο κ. Μπολσονάρου προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα να σώσει το κεφάλι του υπουργού του, παρά το σκάνδαλο.

Ο κ. Χιμπέιρου διατρανώνει την αθωότητά του.

Όμως η παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα ήταν πλέον αδύνατη, καθώς αρκετοί άλλοι υπουργοί, θορυβημένοι για το πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης σε εκλογική χρονιά, απαίτησαν να αποχωρήσει, παραδέχθηκε πηγή προσκείμενη στη βραζιλιάνικη προεδρία μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πολιτικός αναλυτής Αντρέ Σέζαρ επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως ήταν επείγον για την βραζιλιάνικη κυβέρνηση να «ελέγξει τη ζημιά το ταχύτερο δυνατόν, προτού (το σκάνδαλο) μεγεθυνθεί, διότι καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης έκαναν νέες αποκαλύψεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ