Ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ δεν απαντά στο τελεσίγραφο του κόμματός του για τις θέσεις του σε ΔΣ ρωσικών εταιρειών

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο άλλοτε καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στο τελεσίγραφο που του απηύθυνε το κόμμα του, απαιτώντας να παραιτηθεί από υψηλόβαθμες θέσεις που καταλαμβάνει σε ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δεσμοί του κ. Σρέντερ με το Κρεμλίνο –θεωρείται πως διατηρεί πολυετή στενή φιλική σχέση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν– και οι θέσεις του στα διοικητικά συμβούλια ρωσικών δημόσιων επιχειρήσεων προκαλούσαν για χρόνια πολεμικές στη Γερμανία. Η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου όμως είχε συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα η πίεση που του ασκείται.

Ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, συμπρόεδρος του SPD, ρωτήθηκε από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο t-online εάν ο πρώην καγκελάριος έχει απαντήσει στην επιστολή που του απηύθυνε.

«Όχι, όχι ακόμη», απάντησε. «Σαφώς έχουμε αποστασιοποιηθεί πολιτικά», πρόσθεσε.

Βρίσκεται σε εξέλιξη εσωκομματική διαδικασία εναντίον του κ. Σρέντερ, θύμισε.

«Όλοι θα θέλαμε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ να βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, το αργότερο όταν άρχισε ο πόλεμος», όμως «επέλεξε λάθος πλευρά», πρόσθεσε ο κ. Κλίνγκμπαϊλ.

Ο ίδιος και η συμπρόεδρός του στο SPD, η Σάσκια Έσκεν, απηύθυναν επιστολή στον πρώην καγκελάριο με την οποία του επέδωσαν το τελεσίγραφο, αξίωσαν να εγκαταλείψει όλες τις θέσεις που καταλαμβάνει σε ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις. Στις αρχές του Μαρτίου, ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ έλεγε πως περίμενε απάντηση «άμεσα».

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων των σχημάτων που διαχειρίζονται τους αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και 2· της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft· ενώ θα καταλάβει επίσης θέση στο ΔΣ της Gazprom.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ