Βραζιλία: Ο Λούλα ανακοίνωσε 16 από τους 37 υπουργούς της κυβέρνησης - «Κληρονομούμε μια χώρα σε κατάσταση ένδειας»

Πολλοί υπουργοί είναι υψηλόβαθμα στελέχη του Κόμματος των Εργατών (PT) του Λούλα, όπως ο Καμίλο Σαντάνα (Παιδείας) ή ο Ουέλινγκτον Ντίας (Κοινωνικής Ανάπτυξης)

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υποστήριξε σήμερα ότι την 1η Ιανουαρίου, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά του, θα κληρονομήσει μια χώρα «σε κατάσταση ένδειας», ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τα ονόματα 16 υπουργών της κυβέρνησής του.

«Κληρονομούμε μια χώρα σε κατάσταση ένδειας, στην οποία δεν έγιναν ούτε τα απλούστερα πράγματα επειδή ο πρόεδρος προτιμούσε να ψεύδεται παρά να κυβερνά», είπε ο Λούλα.

Ο Τζεράλντο Αλκμίν, ο κεντρώος αντιπρόεδρος που θα αναλάβει υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, κατήγγειλε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, «τον διαμελισμό του κράτους» και εκτίμησε ότι ο Λούλα θα πρέπει να επιτελέσει έναν «ηράκλειο άθλο».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος, που θα αναλάβει τα ηνία της ισχυρότερης οικονομικής δύναμης της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε τους 16 από τους συνολικά 37 υπουργούς της κυβέρνησής του. Η Νίσια Τριντάντε, η πρόεδρος του ινστιτούτου Fiocruz που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Covid-19, θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων πηγαίνει στη Σίντα Γκονσάλβες, η οποία είχε υπηρετήσει και στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις υπό τον Λούλα (2003-10) καθώς και επί προεδρίας της Ντίλμα Ρούσεφ (2011-16).

Η Ανιέλε Φράνκο, αδελφή της μαύρης ακτιβίστριας και δημοτικής συμβούλου Μαριέλε Φράνκο, που δολοφονήθηκε το 2018, διορίστηκε υπουργός Φυλετικής Ισότητας. Η τραγουδίστρια Μάργκαρετ Μενέζες αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο είχε καταργηθεί επί της προεδρίας του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Πολλοί υπουργοί είναι υψηλόβαθμα στελέχη του Κόμματος των Εργατών (PT) του Λούλα, όπως ο Καμίλο Σαντάνα (Παιδείας) ή ο Ουέλινγκτον Ντίας (Κοινωνικής Ανάπτυξης).

Ο Λούλα δεν έχει ακόμη επιλέξει τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αυτοχθόνων. Τις προηγούμενες εβδομάδες ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει ο Μάουρο Βιεϊρά και εκείνο της Δικαιοσύνης ο Φλάβιο Ντίνο. Υπουργός Οικονομικών διορίστηκε ο Φερνάντο Αντάντ.

Πηγή: skai.gr