Βραζιλία: Fake news από το κόμμα του Μπολσονάρου για «κενά ασφαλείας στο σύστημα ψηφοφορίας»

Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αποσπάσματα του εγγράφου, αναφέροντας πως το συνέταξε ανώτερο στέλεχος του Φιλελεύθερου Κόμματος του κ. Μπολσονάρου.

Έρευνα για έγγραφο που φέρεται να προέρχεται από το κόμμα του Ζαΐχ Μπολσονάρου και περιέχει ψεύδη για υποτιθέμενα κενά ασφαλείας του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας ξεκίνησαν οι εκλογικές αρχές της Βραζιλίας. Το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας χρησιμοποιείται στη χώρα επί δεκαετίες.

Βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αποσπάσματα του εγγράφου, αναφέροντας πως το συνέταξε ανώτερο στέλεχος του Φιλελεύθερου Κόμματος του κ. Μπολσονάρου. Όμως το κόμμα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την αυθεντικότητα του κειμένου, επιχειρηματολογώντας πως «η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης».

Με βάση τα αποσπάσματα, το έγγραφο, που παρουσιάζεται ως «πόρισμα ελέγχου», καταγγέλλει διάφορα κενά ασφαλείας στο σύστημα ψηφοφορίας, κάτι που έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα ο κ. Μπολσονάρου και σύμμαχοί του, προειδοποιώντας εδώ και μήνες εναντίον υποτιθέμενων σχεδίων να γίνει νοθεία σε βάρος του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους, χωρίς να παρουσιάζουν την παραμικρή απόδειξη.

Τα κενά ασφαλείας, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα O Globo, μπορεί να επιτρέψουν «εσωτερική ή εξωτερική εισβολή στα εκλογικά συστήματα, που θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στα αποτελέσματα».

Το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Superior Eleitoral, TSE), αρμόδιο για την επίβλεψη της διαδικασίας, έκρινε χθες πως το έγγραφο αυτό αποτελεί «καθαρή προσπάθεια να υπάρξουν περιπλοκές και να διαταραχθούν» οι εκλογές της Κυριακής.

Τα συμπεράσματα του εγγράφου είναι «λαθεμένα και ψευδή, χωρίς καμία βάση στην πραγματικότητα», αποτελούν «συρραφή ψευδών ειδήσεων» με σκοπό να «καταφερθεί πλήγμα στο δημοκρατικό κράτος δικαίου και στη δικαστική εξουσία», πρόσθεσε το TSE.

Το Ανώτατο Εκλογοδικείο ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργεί «έρευνα για τις ποινικές ευθύνες» των συντακτών του κειμένου αυτού, καθώς και «διοικητική διαδικασία» και «διαδικασία επαλήθευσης» τυχόν «ευθυνών του Φιλελεύθερου Κόμματος και των ηγετών του».

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή 2η Οκτωβρίου στη Βραζιλία, όπου δημοσκοπήσεις θέλουν τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα να αυξάνει τη διαφορά του από τον Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο τελευταίος έχει επιτεθεί με σφοδρότητα επανειλημμένα σε βραζιλιάνικους θεσμούς, ιδίως στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, μέρος του οποίου είναι το TSE, ενώ αμφισβητεί την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες πως θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του, μιμούμενος τον αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ