«Βράζει» η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό: Βανδαλισμοί, συλλήψεις, τραυματισμοί - Ανανεώνουν τα συνδικάτα το ραντεβού τους στους δρόμους

1,8 εκατ. διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους σύμφωνα με το γαλλικό ΥΠΕΣ - 123 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν ενώ συνολικά 80 άτομα συνελήφθησαν - Την Τρίτη 28 Μαρτίου το νέο ραντεβού

Η σημερινή ημέρα θα είναι σίγουρα μία από εκείνες που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε να ξεχάσει. Η οργή των εκατομμύρια διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους εκφράζοντας το θυμό τους για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, ξεχείλισε στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μακρόν πως δεν θα κάνουν πίσω εύκολα στις αποφάσεις της κυβερνήσεις.

Θυμός, αντικυβερνητικά συνθήματα, ένταση, επεισόδια, συλλήψεις και τραυματισμοί διαδηλωτών και αστυνομικών συνέθεσαν το σημερινό σκηνικό στις κυρίως ειρηνικές πορείες στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, όπως τη Λυών, τη Ρεν, τη Μασσαλία, τη Νίκαια, τη Τουλούν, το Στρασβούργο, με τους διαδηλωτές, νέους, ηλικιωμένους, εργαζόμενους, άνεργους, να ξεσπούν κατά του Μακρόν ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά τη διάλυση του κοινοβουλίου, τον ανασχηματισμό της κεντρώας κυβέρνησής του και την παραίτηση της πρωθυπουργού του, Ελίζαμπεθ Μπορν. Αντίθετα, επιμένεις πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι αναγκαία. 

\

Γαλλία

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 1,8 εκατομμύρια διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους, αριθμός υπερδιπλάσιος από την προηγούμενη την κινητοποίηση της 15ης Μαρτίου όπου συμμετείχαν 480.000 πολίτες. Ωστόσο, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT οι διαδηλωτές έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια.

Στο Παρίσι, η επίσημη διαδήλωση ξεκίνησε από την Πλατεία της Βαστίλης νωρίς το απόγευμα με κατεύθυνση προς την πλατεία της Όπερας. Ωστόσο, η κατάσταση δεν άργησε να βγει εκτός ελέγχου με την ειρηνική πορεία να αμαυρώνεται με βίαια επεισόδια που ξέσπασαν τόσο στη γαλλική πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Gérald Darmanin 123 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν ενώ συνολικά 80 άτομα εκ των οποίων 58 στο Παρίσι, συνελήφθησαν. 

Γαλλια

Διαδηλωτές ντυμένοι στα μαύρα και έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους κατέστρεψαν στάσεις λεωφορείων, εβαλαν φωτιά σε κάδους, έστησαν οδοφράγματα και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και περίπτερα.Οι χειρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Πλατεία της Όπερας προς το τέλος της πορείας, όπου η αστυνομία επιχείρησε να τους διαλύσει τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων. 

Στην πόλη Ρεν, στα βορειοδυτικά της χώρας η αστυνομία εκτόξευσε κανόνια νερού και δακρυγόνα καθώς ορισμένοι κουκουλοφόροι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμάτων.

Στην πόλη Λοριάν, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε  αστυνομικό τμήμα και ένα τοπικό νομαρχιακό γραφείο.

Το γαλλικό κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι «τουλάχιστον 350-400 άτομα» όλοι ντυμένοι στα μαύρα χρησιμοποιούν «μεγάλα» πυροτεχνήματα και στοχοποίησαν ένα McDonald's στην περιοχή Σεντ Ντενί στο Στρασβούργ όπου και έσπασαν τις βιτρίνες του καταστήματος. Η αστυνομία φέρεται να τους απώθησε κάνοντας επίσης χρήση δακρυγόνων.

Γαλλία

Στη Λυών, εκατοντάδες εργαζόμενοι σιδηροδρόμων, φοιτητές και άλλοι έχουν κατακλύσει τις σιδηροδρομικές γραμμές διακόπτοντας τα δρομολόγια των τρένων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν δήλωσε ότι οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.

Γαλλία

Από τους διαδηλωτές οι γυναίκες φαίνεται πως είχαν μεγαλύτερη οργή μέσα τους καθώς όπως φώναζαν η νέα νομοθεσία ήταν μια διπλή τιμωρία για όσους είχαν αφιερώσει χρόνο στη σταδιοδρομία τους και στο μεγάλωμα των παιδιών τους με αποτέλεσμα αρκετές να είναι χαμηλόμισθες και σε δουλειές που δεν επιθυμούν αλλά δεν μπορούν να βρουν καλύτερες λόγω της μητρότητας. 

Πολλοί διαδηλωτές κατηγόρησαν επίσης τον Εμανουέλ Μακρόν ότι επέδειξε «περιφρόνηση και αλαζονεία» για όσους αντιτίθενται στις αλλαγές του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, οι οποίες αποτέλεσαν τον βασικό λίθο της εκστρατείας για την επανεκλογή του πέρυσι.

Γαλλία

Οι εκτεταμένες απεργίες έχουν προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στις δημόσιες μεταφορές αλλά και στις αερομεταφορές ακόμα και ακυρώσεις πτήσεων.  Οι αρχές του αεροδρομίου δήλωσαν ότι οι διαμαρτυρίες θα έχουν αντίκτυπο στις πτήσεις του Σαββατοκύριακου. Περίπου το 30% των πτήσεων που έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο Ορλί, νότια του Παρισιού, αναμένεται να ακυρωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο όπως επίσης και το 20% των αναχωρήσεων από τη Μασσαλία, τη Μπορντό και τη Λυών. Το πρωί της Πέμπτης, διαδηλωτές απέκλεισαν τον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ βόρεια του Παρισιού.

Γαλλία

Επίσης, κλειστά ήταν σήμερα τα σχολεία και τα κολέγια σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, της Ρουέν, της Μασσαλίας και της Τουλούζης.

Τα συνδικάτα ανανέωσαν το ραντεβού γαι νέες κινητοποιήσεις και απηύθυναν σήμερα προσκλητήριο για τη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου. «Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης», τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.

Γαλλία

Πηγή: skai.gr