Βούλγαροι μαθητές κατέκτησαν 5 μετάλλια στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007

Βούλγαροι μαθητές κατέκτησαν δύο χρυσά, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που διοργανώθηκε στη Γεωργία, ανέφερε το υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης σε ανακοίνωση Τύπου αυτή την εβδομάδα. Η βουλγαρική ομάδα διαγωνίστηκε απέναντι σε άλλους 240 συμμετέχοντες από 48 χώρες.

Τα χρυσά μετάλλια κέρδισαν ο Αλεξάντερ Προντάνοφ του Λυκείου Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών στο Καζανλάκ και ο Γιάβορ Γιορντάνοφ του Εθνικού Λυκείου Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών στη Σόφια. Ο Μαργκιούλαν Ισμολντάεφ του Λυκείου Μαθηματικών στη Βάρνα και ο Μπάγιαν Γκέτσεφ του Λυκείου Μαθηματικών στη Σόφια κέρδισαν αργυρά μετάλλια και ο Κονσταντίν Κράστεφ του Λυκείου Φυσικών Επιστημών στο Μπουργκάς κέρδισε το χάλκινο.

Επικεφαλής της βουλγαρικής ομάδας ήταν ο Νικόλα Καραβασίλεφ, δάσκαλος στο ιδιωτικό σχολείο Izzi Science for Kids και ο Ζαχάρι Ντόντσεφ από το Ινστιτούτο Αστρονομίας και τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών.

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007. Η πρώτη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον διαγωνισμό ήταν στην Πολωνία το 2011.

Πηγή: skai.gr