ΝΑΤΟ: Παρέμβαση Μπλίνκεν για την ένταση στο βόρειο Κόσοβο, με προειδοποίηση προς Πρίστινα και Βελιγράδι

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο, ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ότι πολλοί σύμμαχοι εξέφρασαν ανησυχία για τις εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο

Παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών την Πέμπτη για το βόρειο Κόσοβο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Πέμπτη το Κόσοβο και τη Σερβία να λάβουν άμεσα μέτρα για τη μείωση των εντάσεων, προειδοποιώντας ότι η τρέχουσα κατάσταση «παρεμποδίζει τις διαδικασίες ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης και των δύο χωρών».

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Όσλο, ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ότι πολλοί σύμμαχοι εξέφρασαν ανησυχία για τις εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τους Αλβανούς δημάρχους σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία μετά τις εκλογές του Απριλίου στις οποίες οι Σέρβοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Ο Αμερικανός υπουργός προειδοποίησε να μην γίνονται «μονομερείς ενέργειες» από τις δύο πλευρές, αφού η Σερβία έθεσε τον στρατό της σε κατάσταση ετοιμότητας. «Αν η μία ή η άλλη χώρα λαμβάνουν μέτρα που θα καθιστούσαν (τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες τους) πιο υποθετικές, αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να στείλει και άλλους στρατιώτες στο βόρειο Κόσοβο, όπου δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια βίας αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Πρίστινα και το Βελιγράδι αντάλλαξαν κατηγορίες για πυροδότηση των εντάσεων στην περιοχή.

Το γεγονός ότι οι Αλβανοί δήμαρχοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους την περασμένη εβδομάδα παρότι έλαβαν μόλις το 3,5% των ψήφων προκάλεσε επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένθερμο υποστήριξη της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008. Ως αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Πρίστινα από άσκηση του ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μιλάει με τις δύο πλευρές.

"Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει σε εγρήγορση", δήλωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ στο Όσλο. "Το μήνυμά μας προς το Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι πως πρέπει να δεσμευθούν με καλή πίστη στον διάλογο που οργανώνει η ΕΕ".

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ