Βόρεια Μακεδονία: Απαράδεκτη ως έχει η γαλλική πρόταση για λύση με τη Βουλγαρία

ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έθεσε τους όρους του για μια αποδεκτή πρόταση που θα οδηγήσει σε έναρξη διαπραγματεύσεων

«Η πρόταση της γαλλικής προεδρίας είναι απαράδεκτη σε αυτή την εκδοχή της για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τόνισε την Πέμπτη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής Δυτικών Βαλκανίων-Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο Κοβάτσεφσκι έθεσε τους όρους του για μια αποδεκτή πρόταση που θα οδηγήσει σε έναρξη διαπραγματεύσεων, δηλαδή μια σαφή διατύπωση για τη «μακεδονική γλώσσα» στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, ότι τα ιστορικά ζητήματα δεν πρέπει να αποτελούν κριτήρια και πως οι συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν πριν από την αλλαγή του Συντάγματος για να συμπεριληφθούν Βούλγαροι, Κροάτες και Μαυροβούνιοι στο προοίμιο.

«Η Βουλγαρία, μια χώρα του ΝΑΤΟ, κρατά σε ομηρία δύο άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και αυτό είναι ντροπή», δήλωσε στο μεταξύ την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προσερχόμενος στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

«Δεν αναμένω καλά νέα σήμερα», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, υπενθυμίζοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας εδώ και δεκαεπτά χρόνια και η Αλβανία οχτώ.

Πηγή: skai.gr