Ανατρέπεται ο νόμος για οπλοκατοχή στη Νέα Υόρκη- Οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν οπλισμένοι

Ο νόμος για την οπλοκατοχή στη Νέα Υόρκη, ο οποίος και ίσχυε από το 1913, κρίθηκε ο αντισυνταγματικός, επικυρώνοντας το δικαίωμα των πολιτών να κυκλοφορούν οπλισμένοι έξω από το σπίτι τους.

Ως αντισυνταγματικό έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον νόμο που ίσχυε στην Νέα Υόρκη από το 1913 όσον αφορά την οπολοκατοχή κι έτσι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη με ψήφους 6 έναντι 3, έρχεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη υπό το σοκ των αιματηρών επιθέσεων ενόπλων, μεταξύ των οποίων και μία σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, όπου σκοτώθηκαν 21 μικροί μαθητές και δάσκαλοι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που ίσχυε από το 1913 και απαγόρευε να κυκλοφορεί κανείς δημοσίως έχοντας επάνω του κρυμμένο ένα όπλο. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, ο νόμος παραβιάζει το δικαίωμα των Αμερικανών στην οπλοκατοχή, όπως ορίζεται από τη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι έξι συντηρητικοί δικαστές και κατά οι τρεις προοδευτικοί.

Με την απόφαση αυτή ανατρέπεται η ετυμηγορία ενός κατώτερου δικαστηρίου στο οποίο είχαν προσφύγει δύο ιδιοκτήτες όπλων και το παράρτημα της Εθνικής Ένωσης Όπλων (NRA) στη Νέα Υόρκη, ενός ισχυρού λόμπι που διατηρεί δεσμούς με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ