Βόρεια Κορέα: Δοκιμή υποβρύχιου drone ικανού να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση

Οι βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν από την Τρίτη έως την Πέμπτη το νέο οπλικό σύστημα στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Χαμγκιόνγκ.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως στη διάρκεια του προηγούμενου 48ωρου προχώρησε σε δοκιμή ενός νέου υποβρυχίου drone ικανού να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση, σε αντίδραση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Οι βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν από την Τρίτη έως την Πέμπτη το νέο οπλικό σύστημα στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Χαμγκιόνγκ. Σύμφωνα με το KCNA, το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα έχει την ικανότητα να προκαλέσει «ραδιενεργό τσουνάμι μεγάλης κλίμακας» με υποβρύχια έκρηξη και να καταστρέψει εχθρικά πλοία και λιμάνια. Το υποβρύχιο drone «μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ακτή ή λιμάνι και να ρυμουλκηθεί από πλοίο», κατά το KCNA.

Την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς προς τα ανοικτά της ανατολικής ακτής της, ανακοίνωσαν οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις λίγο πριν από την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων με την ονομασία «Ασπίδα Ελευθερίας».

Η Πιονγκγιάνγκ έχει καταφερθεί εναντίον των γυμνασίων που διεξάγονται από τις νοτιοκορεατικές και τις αμερικανικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας πως αποτελούν πρόβες εισβολής στην επικράτεια της Βόρειας Κορέας.

Η δοκιμή του νέου οπλικού συστήματος πραγματοποιήθηκε περίπου μια εβδομάδα μετά την εκτόξευση του ισχυρότερου βορειοκορεατικού πυραύλου, του Hwasong-17. Επρόκειτο για τη δεύτερη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) της Βόρειας Κορέας από την αρχή του 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ