Βιετναμέζοι πιθανώς μεταξύ των 39 σορών του φορτηγού στο Έσεξ. To τελευταίο μήνυμα νεαρής

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Μία νεαρή Βιετναμέζα θεωρείται πιθανό να συγκαταλέγεται μεταξύ των 39 θυμάτων που βρέθηκαν σε φορτηγό-ψυγείο στο Έσεξ της νοτιοανατολικής Αγγλίας τη νύχτα της Τρίτης.

Η οικογένεια της Φαμ Θι Τρα Μάι έχει επικοινωνήσει με την πρεσβεία του Βιετνάμ στο Λονδίνο και με τοπική οργάνωση αρωγής που ασχολείται με υποθέσεις διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων λέγοντας ότι η νεαρή γυναίκα είχε στείλει ένα απεγνωσμένο μήνυμα πιθανώς μέσα από το μοιραίο φορτηγό, προφανώς λίγο πριν ξεψυχήσει.

Το μήνυμα αναφέρει: «Συγνώμη, μαμά. Το ταξίδι μου στο εξωτερικό δεν πέτυχε. Μαμά, σε αγαπώ τόσο πολύ! Πεθαίνω επειδή δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Στη συνέχεια αναφέρει τον τόπο καταγωγής της, πριν κλείσει το μήνυμα επαναλαμβάνοντας «συγνώμη, μαμά». Ειδικοί λένε ότι η αναφορά του τόπου καταγωγής είχε ως στόχο να γνωρίζουν οι αρμόδιοι πού θα πρέπει να ταφεί η συγκεκριμένη γυναίκα εάν όντως έχανε τη ζωή της.

Η οικογένεια δηλώνει ότι δεν είχαν άλλη επικοινωνία από την Τρα Μάι, ενώ η ώρα αποστολής του μηνύματος μπορεί να συνδεθεί με τις τελευταίες ώρες πριν από τον εντοπισμό των 39 σορών.

Η εκπρόσωπος της βιετναμέζικης οργάνωσης αρωγής έχει δηλώσει πως έξι οικογένειες από την ασιατική χώρα έχουν επικοινωνήσει μαζί της εκφράζοντας φόβους πως δικοί τους άνθρωποι ίσως είναι μεταξύ των θυμάτων. Τρεις οικογένειες από το Βιετνάμ, εξάλλου, έχουν επικοινωνήσει με το BBC με τις ίδιες ανησυχίες.

Η Τρα Μάι κατάγεται από τη βόρεια επαρχία Χα Τιν, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα φημίζεται για τη μεγάλη συχνότητα με την οποία κάτοικοί της προσπαθούν με παράτυπο τρόπο να φτάσουν στη Βρετανία. Πολλοί από αυτούς ταξιδεύουν πρώτα στην Κίνα όπου οργανωμένα κυκλώματα διακινητών τους προμηθεύουν με πλαστά κινεζικά διαβατήρια.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η αστυνομία του Έσεξ είχε πει πως πιστεύεται ότι και τα 39 θύματα ήταν Κινέζοι υπήκοοι. Πάντως η νεότερη ενημέρωση ανέφερε πως ίσως τα περί εθνικότητας να αλλάξουν όσο προσχωρούν οι έρευνες.

Ο αδερφός της Τρα Μάι έγραψε σε διαδικτυακό φόρουμ ότι η αδερφή του είχε φτάσει μέχρι τη Γαλλία και στη συνέχεια πέρασε στο βρετανικό έδαφος, όπου όμως συνελήφθη πριν επαναπροωθηθεί στη Γαλλία.

Το Βιετνάμ είναι τρίτο στη λίστα με τις χώρες από όπου προέρχονται τα περισσότερα θύματα σύγχρονης δουλείας που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 (702 θύματα), πίσω μόνο από το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο (1.625θύματα) και την Αλβανία (947 θύματα).