Κλείσιμο

Νέο video-ντοκουμέντο από συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κανείς δεν έφταιγε για τη συντριβή και ότι οι τρεις νεαροί πεζοναύτες που σκοτώθηκαν πέθαναν όλοι κατά την εκτέλεση του καθήκοντος

Πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τη «Daily Mail», δείχνουν τη στιγμή που ένα ελικόπτερο MV-22 Osprey συνετρίβη στην πλευρά ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου το 2017, σκοτώνοντας τρεις πεζοναύτες που επέβαιναν σε αυτό. 

Το απόσπασμα, που αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το Σάββατο 2 Ιουνίου, δείχνει το ελικόπτερο, το οποίο μπορεί να πετάξει σαν αεροπλάνο και να αιωρείται σαν ελικόπτερο, να προσπαθεί να προσγειωθεί στο κατάστρωμα του αμερικανικού Green Bay των ακτών του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, στις 5 Αυγούστου 2017.

Όμως το ελικόπτερο αρχίζει ξαφνικά να χάνει τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να συντριβεί και να χάσουν τη ζωή του 3 νέοι πεζοναύτες. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, το ελικόπτερο χτυπάει το αριστερό διαμέρισμα του κινητήρα του εκτός καταστρώματος, ενώ γέρνει δραματικά, με τον ναύτη που βιντεοσκοπούσε να τρέχει για να σωθεί μόλις αυτό αρχίζει να εξαφανίζεται από το οπτικό πεδίο.

Στιγμές αργότερα, το ελικόπτερο Bell-Boeing, το οποίο μετέφερε 26 μέλη της Μοίρας 265, έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό. 

Εξαιτίας μιας τρύπας στο πιλοτήριο, το κατεστραμμένο αεροσκάφος πλημμύρισε γρήγορα με νερό, με αποτέλεσμα να βυθιστεί. Τρεις πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους, οι σοροί των οποίων ανασύρθηκαν μετά από 12 ώρες έρευνας.

Οι νεκροί ήταν ο 26χρονος υπολοχαγός Benjamin Cross, από την Οξφόρδη του Μέιν, ο 21χρονος ανθυπολοχαγός Nathaniel Ordway, από το Sedgwick του Κάνσας και ο 19χρονος ανθυπολοχαγός Ruben Velasco, από το Λος Άντζελες.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κανείς δεν έφταιγε για τη συντριβή και ότι οι τρεις νεαροί πεζοναύτες που σκοτώθηκαν πέθαναν όλοι κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και όχι ως αποτέλεσμα κακής συμπεριφοράς. Μια έρευνα του Πενταγώνου αργότερα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελικόπτερο συνετρίβη λόγω μηχανικής βλάβης. 

Μετά τη συντριβή, ο πατέρας του υποπλοιάρχου Κρος, Ρόμπερτ Κρος, δήλωσε στο «CBS News» ότι ο γιος του είχε μεγάλη πίστη στην ασφάλεια του… αμφιλεγόμενου αεροσκάφους, ακόμη και μετά από μια συντριβή του 2000 στην Αριζόνα, όπου σκοτώθηκαν 19 πεζοναύτες. Ο Κρος είπε: «Μου είπε ότι είχαν τόσα πολλά συστήματα ασφαλείας στο αεροπλάνο, που αν ένα από αυτά αποτύγχανε, υπήρχε πάντα ένα εφεδρικό». 

Τον περασμένο μήνα, πέντε πεζοναύτες σκοτώθηκαν όταν ένα άλλο Osprey συνετρίβη στην έρημο της Καλιφόρνια, προκαλώντας ακόμη περισσότερους φόβους για την ασφάλεια, αναφορικά  με τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρων. 

Πηγή: skai.gr