Βενέδικτος: «Συγγνώμη» από τα θύματα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς– Αρνείται προσωπική ευθύνη 

Τη «βαθιά του ντροπή» για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον καθολικό κλήρο εξέφρασε την Τρίτη ο επίτιμος Πάπας Βενέδικτος XVI, δηλώνοντας ότι τον πονάνε τα «λάθη» που συνέβησαν καθόλη τη διάρκεια της θητείας του στην εκκλησία. 

Ωστόσο, δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε συγκεκριμένη προσωπική ευθύνη, παρά το γεγονός ότι έκθεση της γερμανικής καθολικής εκκλησία τον κατηγόρησε για λάθος χειρισμούς σε τέσσερις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς ενόσω ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου από το 1977 έως και το 1981.

Ο Βενέδικτος επιμένει πως ουδέποτε απέκρυψε πράξεις σεξουαλικής επίθεσης κατά την περίοδο που είχε «μεγάλες ευθύνες» τόσο ως Αρχιεπίσκοπος Μονάχου στη Γερμανία, όσο και στο Βατικανό.

«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω, για μια ακόμη φορά, προς όλα τα θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων τη βαθιά ντροπή μου, το μεγάλο πόνο μου και το ειλικρινές αίτημά μου για συγχώρεση. Είχα μεγάλες ευθύνες μέσα στην Καθολική Εκκλησία. Ο πόνος μου είναι ακόμη μεγαλύτερος για τις καταχρήσεις και τα λάθη που συνέβησαν στη διάρκεια της θητείας μου σε διάφορους τόπους» έγραψε ο 94χρονος Βενέδικτος. 

«Όσο μεγάλο κι αν είναι το λάθος μου σήμερα, ο Κύριος με συγχωρεί, αν ειλικρινά επιτρέψω στον εαυτό μου να εξεταστεί από αυτόν, και είμαι πραγματικά έτοιμος να αλλάξω» δήλωσε δε. 

Την ίδια ώρα την Τρίτη, μια νομική και ακαδημαϊκή ομάδα που είχε στηρίξει τον Βενέδικτο -γνωστός τότε ως καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ- επέμεινε πως δεν είχε ποτέ ανάμειξη σε καμία «συγκάλυψη πράξεων κακοποίησης». Οι δικηγόροι και οι ακαδημαϊκοί είπαν ότι η γερμανική έρευνα που ενοχοποιεί τον επίτιμο Πάπα δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της.
 

Δείτε όλες τις ειδήσεις 

Πηγή: skai.gr