Βέλγιο: Σχεδόν 60.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν λάβει «προσωρινή προστασία»

«Το πρόβλημα για τη στέγαση αυτών των προσφύγων γίνεται όλο και πιο οξύ», σχολιάζει η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir»

Το Βέλγιο έχει χορηγήσει το καθεστώς «προσωρινής προστασίας» σε περίπου 60.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον βελγικό Τύπο.

Όπως για παράδειγμα αναφέρει η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir», μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η EE αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό προσωρινής προστασίας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προκαλώντας έτσι μαζικές αφίξεις στις χώρες της ΕΕ. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο, με άλλα μέσα εκτός από την αίτηση ασύλου, να αποκτήσουν πολύ γρήγορα, σχεδόν αυτόματα, νομικό καθεστώς στις χώρες της ΕΕ, δηλαδή πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τη στέγαση, την εκπαίδευση και την κοινωνική βοήθεια. Η προστασία χορηγείται για ένα έτος και μπορεί να παραταθεί εάν είναι απαραίτητο, δηλαδή εάν η σύγκρουση συνεχιστεί και οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σχεδόν 60.000 πρόσφυγες έλαβαν προσωρινή προστασία στο Βέλγιο, σύμφωνα με στοιχεία του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών. Όμως «το πρόβλημα για τη στέγαση αυτών των προσφύγων γίνεται όλο και πιο οξύ», σχολιάζει η «Le Soir». Οι Ουκρανοί που φτάνουν στο Βέλγιο και χρειάζονται υποδοχή, φιλοξενούνται πρώτα σε διαμετακομιστικό κέντρο στις Βρυξέλλες, όπου μένουν εκεί για αρκετό καιρό μέχρι να βρουν προσωρινή στέγαση, είτε σε κάποια οικογένεια υποδοχής, είτε σε καταλύματα που παρέχονται από τους δήμους ή τις περιφέρειες.

Το Βέλγιο έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής καθεστώς προσωρινής προστασίας σε 59.143 άτομα, εκ των οποίων τα 57.767 έχουν ουκρανική υπηκοότητα. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ένας αριθμός ρεκόρ 26.507 Ουκρανών προσφύγων έφτασαν στο Βέλγιο, λαμβάνοντας προσωρινή προστασία τον Απρίλιο. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε κάπως με τους μήνες, αλλά οι νέες εγγραφές συνεχίζονται καθημερινά. Μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο, 1.534 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας, αναφέρει η «Le Soir».

Πηγή: skai.gr