Νέα Υόρκη: Πρώτη μέρα της δίκης του ομίλου Τραμπ για «μαύρο χρήμα» – Ο μάρτυρας «κλειδί»

Η εταιρεία του Τραμπ αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες - Μεταξύ των μαρτύρων που αναμένεται να κληθούν στη δίκη είναι κι ένας μάρτυρας «κλειδί».

Αρχίζει, σήμερα Δευτέρα με την επιλογή των ενόρκων, η δίκη του Οργανισμού του Ντόναλντ Τραμπ που αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και φοροδιαφυγή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία του Τραμπ αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες, μεταξύ άλλων, ότι παρείχε «έμμεση αποζημίωση εργαζομένων» σε στελέχη, δηλαδή «μαύρα, κάτω από το τραπέζι» χρήματα και «δώρα» που δεν φορολογούνταν.  Τα «προνόμια υψηλού επιπέδου», τα οποία περιελάμβαναν σε τουλάχιστον μία υπόθεση ένα διαμέρισμα και δύο πολυτελή αυτοκίνητα, περιγράφηκαν πέρυσι από τον εισαγγελέα ως «μυστικές αυξήσεις μισθών σε βάρος των πολιτειακών και ομοσπονδιακών φορολογούμενων». 

Μεταξύ των μαρτύρων που αναμένεται να κληθούν από τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης είναι κι ένας μάρτυρας «κλειδί»: ο πρώην οικονομικός διευθυντής (CFO) του Οργανισμού Τραμπ, Άλεν Βάισελμπεργκ (κέντρο στη φωτογραφία), ο οποίος τον Αύγουστο ομολόγησε ένοχος για την υπόθεση της φοροδιαφυγής.Ο Αλεν Βάισελμπεργκ παραδέχτηκε ότι έλαβε πάνω από 1,7 εκατομμύρια δολάρια σε «μαύρο χρήμα» από τον Οργανισμό Τραμπ επί σειρά ετών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αφορολόγητων παροχών όπως ενοίκιο, πληρωμές αυτοκινήτων και δίδακτρα σχολείων.

Βάσει της συμφωνίας θα εκτίσει ποινή φυλάκισης πέντε μηνών στις φυλακές Ράικερς,  και κατόπιν πέντε χρόνια αναστολή. Οφείλει επίσης να πληρώσει 1,9 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους και πρόστιμα, και να καταθέσει ενόρκως ως μάρτυρας στη δίκη της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία και δήλωσε αθώα για όλες τις κατηγορίες στην υπόθεση. Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κατηγορηθεί προσωπικά, αν και ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, Δημοκρατικός του οποίου το γραφείο διώκει την υπόθεση, δήλωσε ότι ο Τραμπ παραμένει υπό έρευνα.

Ο Τραμπ, όντας Ρεπουμπλικανός, χαρακτήρισε την υπόθεση «πολιτικό κυνήγι μαγισσών», αλλά οι δικηγόροι της εταιρείας δεν θα μπορέσουν να προβάλουν αυτό το επιχείρημα στο δικαστήριο, διεμήνυσε ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν κατά τη διάρκεια μιας προδικαστικής ακρόασης στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο Μέρτσαν είπε ότι δεν θα επέτρεπε στους δικηγόρους υπεράσπισης «με κανέναν τρόπο να προβάλουν έναν επιλεκτικό ισχυρισμό δίωξης ή να ισχυριστούν ότι πρόκειται για κάποιου είδους νέα δίωξη».

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ και τρία από τα παιδιά του - ο Ντον Τζούνιορ, η Ιβάνκα και ο Έρικ Τραμπ - αντιμετωπίζουν μια χωριστή αγωγή που κατατέθηκε από το γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς,. Σε αυτή γίνεται λόγος για  ένα πολυετές σχέδιο πλουτισμού της οικογένειας με τη διόγκωση των αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Ο Τραμπ και η εταιρεία αρνούνται όλες τις κατηγορίες και σε αυτή την υπόθεση, και υποστήριξαν μέσω δικηγόρου τον Σεπτέμβριο ότι «δεν έχει γίνει καμία απολύτως αδικοπραγία».

Πηγή: skai.gr