Βατικανό: Τα τελευταία λόγια του Πάπα Βενέδικτου αποκαλύπτει στενός συνεργάτης του

Ο Βενέδικτος δεν βρισκόταν ακόμη στις τελευταίες του στιγμές και εκείνη την ώρα οι συνεργάτες και οι βοηθοί του εναλλάσσονταν στη φροντίδα του

Τα τελευταία λόγια του πρώην Πάπα Βενέδικτου XVI, ο οποίος πέθανε παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ηλικία 95 ετών, αποκαλύπτει ένας στενός του συνεργάτης στο Vatican News. 

Tα τελευταία λόγια του Βενέδικτου ακούστηκαν μέσα στη νύχτα από μια νοσοκόμα. Ήταν γύρω στις 3 τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου, αρκετές ώρες πριν πεθάνει. Ο, κατά κόσμον, Γιόζεφ Ράτσινγκερ δεν βρισκόταν ακόμη στις τελευταίες του στιγμές και εκείνη την ώρα οι συνεργάτες και οι βοηθοί του εναλλάσσονταν στη φροντίδα του. Μαζί του εκείνη τη στιγμή ήταν μόνο μια νοσοκόμα που δεν μιλούσε γερμανικά. «Ο Βενέδικτος XVI», αφηγείται φορτισμένος συναισθηματικά ο γραμματέας του, Αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκένσβαϊν, «με έναν ψίθυρο, αλλά με ξεκάθαρα διακριτό τρόπο, είπε στα ιταλικά: "Κύριε, σε αγαπώ!". Δεν ήμουν εκεί αυτή τη στιγμή, αλλά η νοσοκόμα μού το είπε λίγο μετά. Αυτά ήταν τα τελευταία του κατανοητά λόγια, γιατί μετά δεν μπορούσε πλέον να εκφραστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Κύριε, σ’ αγαπώ!», είναι λέξεις που μοιάζουν με σύνθεση της ζωής του Γιόζεφ Ράτσινγκερ, που χρόνια τώρα προετοιμαζόταν για την τελική, πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή του με τον Δημιουργό του» σχολιάζει το Vatican News. 

Πλήθος κόσμου συρρέει από το πρωί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου , στο Βατικανό, όπου από σήμερα το πρωί - και μέχρι την Τετάρτη το βράδυ - εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Βενέδικτου.

Scenes of pilgrims entering St. Peter’s Basilica to pay their respects to Pope Emeritus Benedict XVI. pic.twitter.com/nvY3zIHLCl

— Vatican News (@VaticanNews) January 2, 2023

Ήδη εχει σχηματισθεί ουρά 10.000 ανθρώπων ενώ στην περιοχή της πλατείας του Αγίου Πέτρου βρίσκονται ήδη 1.000 αστυνομικοί και πάνω από 500 εθελοντές, για την ρύθμιση πρακτικών θεμάτων, όπως την ομαλή συγκέντρωση των πιστών και την τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

παπας βενεδικτος κηδεια

κηδεια παπας βενεδικτος

Την Πέμπτη το πρωί θα τελεσθεί η κηδεία, χοροστατούντος του πάπα Φραγκίσκου. 

Ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος XVI θα ταφεί με τα κόκκινα άμφια ενός πάπα, αλλά για τον θάνατό του δεν ακολουθήθηκε το επίσημο πρωτόκολλο του Βατικανού καθώς δεν ήταν εν ενεργεία Ποντίφικας. 

κηδεια παπας βενεδικτος

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, ο Βενέδικτος παραιτήθηκε επίσημα από ποντίφικας, προκαλώντας τεράστια έκπληξη στους πιστούς καθολικούς και όχι μόνο. Αιτία της απόφασής του αυτής, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, τα προβλήματα υγείας του, που είχαν επιδεινωθεί. Μετά την εκλογή του Φραγκίσκου, ο Βενέδικτος ονομάσθηκε «επίτιμος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Σύμφωνα με το AP, για τους ίδιους λόγους, όταν πέθανε δεν ακολουθήθηκε το επίσημο πρωτόκολλο, δηλαδή  δεν χτύπησαν οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, δεν έγινε επίσημη ανακοίνωση προς τους πιστούς στην πλατεία, ενώ δεν υπήρξαν επίσημες προσκλήσεις. 

κηδεια παπας βενεδικτος

Ο πρώην πάπας Βενέδικτος θα ταφεί στις 5 Ιανουαρίου σε μια κρύπτη στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Η κηδεία θα είναι χαμηλών τόνων, σύμφωνα με τις επιθυμίες του για «απλότητα», αλλά και καθιστώντας σαφές ότι η ιδιότητά του ως επίτιμου δεν αξίζει παπική μεγαλοπρέπεια, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

κηδεια παπας βενεδικτος

Το Βατικανό κάλεσε επισήμως μόνο την Ιταλία και την Γαλλία και ενημέρωσε ότι όποιος  άλλος ξένος ηγέτης ή αξιωματούχος επιθυμεί να παρευρεθεί, μπορεί να το κάνει  αλλά με την  «ιδιωτική του ιδιότητα».

Πηγή: skai.gr