Σκληρότερες κυρώσεις ζητά η Βαρσοβία να επιβληθούν στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά υπαρξιακή απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη, προειδοποίησε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Σήμερα επικεντρωνόμαστε στην κατάσταση στην Ουκρανία, επειδή είναι μια υπαρξιακή απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη», είπε ο Μοραβιέτσκι μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του θέλει να επιβληθούν στη Ρωσία οι ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα.

«Μπορούμε να επιβάλουμε εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα ακόμη και αύριο. Είμαστε έτοιμοι για αυτό, απλώς θέλουμε τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε, καλώντας επίσης την Ευρώπη να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο τους επόμενους μήνες.

Η Πολωνία πρότεινε επίσης να επιβληθούν κυρώσεις και στη σύμμαχο της Ρωσίας, στη Λευκορωσία, το συντομότερο δυνατόν και σύμφωνα με τον Μοραβιέτσκι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ