Τζόνσον: Στόχος της Ρωσίας μια νέα σφαίρα επιρροής

 Τζόνσον: Στόχος της Ρωσίας μια νέα σφαίρα επιρροής

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε στους ηγέτες των τεσσάρων χωρών της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ ή V4 πως στόχος του Προέδρου Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία είναι να δημιουργήσει μια νέα σφαίρα επιρροής.

Ο κ. Τζόνσον υποδέχθηκε τους ηγέτες Τσεχίας, Σλοβακίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας στο Λονδίνο το απόγευμα. Αφού αρχικά τους είπε πως όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις χώρες τους εκείνες βρίσκονταν πίσω από το Σιδηρούν παραπέτασμα, πρόσθεσε: «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια επίθεση σε μια άλλη ελεύθερη, δημοκρατική, ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα με την πρόθεση να γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί, ξανά, μια ρωσική σφαίρα επιρροής, μια νέα Γιάλτα, μια νέα ζώνη ελέγχου από τη Μόσχα».

Οι πέντε ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται διπλωματικά, πολιτικά και στη βάση της οικονομικής τους δύναμης για να βοηθήσουν την Ουκρανία ανθρωπιστικά και με κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και με παροχή αμυντικής βοήθειας στους Ουκρανούς, όπως είπε ο κ. Τζόνσον.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους καταδικάζουν τη «βάρβαρη, απρόκλητη και προμελετημένη» επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ως μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα.

Εξάλλου, Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας του προς την Πολωνία εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί υπό τη σκιά της ρωσικής επιθετικότητας.

Η δέσμευση αυτή δόθηκε, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, κατά τη διμερή συνάντηση που είχε ο κ. Τζόνσον με τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία τους για την παροχή αμυντικού οπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις που μάχονται τον Ρώσο εισβολέα.

Στη χωριστή συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η «αποσταθεροποιητική» δράση της Ρωσίας στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων με ενίσχυση της συνεργασίας Ην. Βασιλείου και Ουγγαρίας στην άμυνα κατά κυβερνοεπιθέσεων.

Ο κ. Τζόνσον χαρακτήρισε επίσης «σημείο κλειδί» τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο και πρόσφερε τη συνεργασία της χώρας του πάνω σε αυτό στον κ. Ορμπάν.

Πηγή: skai.gr