Τζόνσον: Στήριξη στο νομοσχέδιο για τη συμφωνία του Brexit ή εκλογές

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Να στηρίξουν το εφαρμοστικό νομοσχέδιο του Brexit και να το κάνουν εντός του στενού χρονοδιαγράμματος των τριών ημερών που προτείνει η κυβέρνηση, κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές ο Μπόρις Τζόνσον.

Από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου το απόγευμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα καταστήσει την ψήφο υπέρ του Brexit νόμο του κράτους.

Πρόσθεσε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου, που θα συνεπάγεται έγκριση της νέας Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ, θα επιτρέψει στη Βρετανία να προχωρήσει στην οικοδόμηση της νέας σχέσης με την ΕΕ και στην αντιμετώπιση των εσωτερικών πολιτικών προτεραιοτήτων.

«Η υπερψήφιση αυτής της νομοθεσίας θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε σελίδα και θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο και στη χώρα να αρχίσουν να γιατρεύουν τις πληγές τους και να ενωθούν ξανά», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Αναφερόμενος στην πρόθεση της αντιπολίτευσης να τροποποιήσει το νομοσχέδιο με τροπολογίες περί παραμονής στην τελωνειακή ένωση, περί δεύτερου δημοψηφίσματος και περί παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τέτοιες παρεμβάσεις θα στείλουν το μήνυμα στην ΕΕ ότι η Βρετανία δεν ενεργεί με καλή πίστη. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει στα σοβαρά να περιμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν να διαπραγματευτούν για τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Ο κ. Τζόνσον προειδοποίησε δε ότι εφόσον οι βουλευτές αργότερα απόψε καταψηφίσουν το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα που ορίζει έγκριση του νομοσχεδίου μεθαύριο Πέμπτη και προκαλέσουν αναβολή του Brexit μέχρι τον Ιανουάριο ή και και αργότερα, τότε θα αποσύρει το νομοσχέδιο και κατά συνέπεια τη συμφωνία του Brexit. «Θα πρέπει να αποσυρθεί και θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές. Το επιχείρημά μου σε αυτές τις εκλογές θα είναι ‘ας υλοποιήσουμε το Brexit’», είπε ο πρωθυπουργός.

Πριν από την ψήφο επί του χρονοδιαγράμματος της διαδικασίας έγκρισης του νομοσχεδίου, οι βουλευτές θα κληθούν απόψε να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ώστε να περάσει στο επόμενο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας και τη συζήτηση τροπολογιών.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τόσο το νομοσχέδιο επί της αρχής όσο και το χρονοδιάγραμμα.

Κατά τη συζήτηση, που θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ τοπική για να διεξαχθούν οι ψηφοφορίες, οι βουλευτές επισήμαναν στον πρωθυπουργό τα κενά που διαπιστώνουν στο 110 σελίδων νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων ζήτησαν από τον κ. Τζόνσον διαβεβαιώσεις ότι η έξοδος από την ΕΕ μετά από τη μεταβατική περίοδο στο τέλος του 2020 δε θα γίνει χωρίς συμφωνία για τη μελλοντική σχέση, καθώς και ότι δε θα διαβρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και οι εγγυήσεις για προστασία των καταναλωτών όταν η Βρετανία βρεθεί εκτός ΕΕ.

Πηγή: skai.gr