Μπόρις Τζόνσον προς ΝΑΤΟ: Επενδύστε περισσότερο στην άμυνα - Έρχεται «επικίνδυνη» δεκαετία

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα προειδοποιήσει ότι η προσεχής δεκαετία πιθανότατα θα είναι «πιο επικίνδυνη και ανταγωνιστική» από την προηγούμενη.

του Θανάση Γκαβού

Να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό της άμυνας των χωρών τους και για την αποκατάσταση της ικανότητας αποτροπής επιθέσεων στην Ευρώπη θα καλέσει τους υπόλοιπους ηγέτες του ΝΑΤΟ ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα πλήρων εργασιών της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα προειδοποιήσει ότι η προσεχής δεκαετία πιθανότατα θα είναι «πιο επικίνδυνη και ανταγωνιστική» από την προηγούμενη.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να σημειώσει πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «συντρίψει» την ειρήνη στην Ευρώπη και έχει αναδιαμορφώσει μόνιμα το γεωπολιτικό περίγραμμα της ηπείρου. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει και μακροπρόθεσμη επένδυση, αλλά και εξασφάλιση της δυνατότητας ανταπόκρισης σε κρίσεις και έκτακτες ανάγκες, θα σημειώσει.

Εκτιμάται ότι φέτος οι αμυντικές δαπάνες της βρετανικής κυβέρνησης θα φτάσουν στο 2,3% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στη Μαδρίτη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας και ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της χώρας του στην Εσθονία.

Κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια της συνόδου ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πει: «Η Συμμαχία του ΝΑΤΟ κρατά τους λαούς μας ασφαλείς κάθε μέρα. Αλλά για τα επόμενα δέκα χρόνια οι απειλές γύρω μας μόνο θα μεγαλώνουν. Χρειαζόμαστε όλους τους συμμάχους να σκάψουν βαθιά για να αποκαταστήσουν την ικανότητα αποτροπής και για να διασφαλίσουν την άμυνα για την επόμενη δεκαετία. Το 2% (των δαπανών για την άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ) πάντοτε προοριζόταν ως το πάτωμα, όχι το ταβάνι και οι σύμμαχοι πρέπει να συνεχίσουν να εντείνουν τις προσπάθειες σε αυτήν την περίοδο κρίσης».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σειρά επαφών με άλλους ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου, όπως με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τους ηγέτες Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας.

Νωρίς το πρωί είχε συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, με τον οποίο συζήτησαν την ανάγκη συνέχισης στήριξης της Ουκρανίας και το στρατιωτικό σύμφωνο AUKUS μεταξύ των χωρών τους και των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό δικτύου ZDF ο κ. Τζόνσον είπε πως αν ο Πούτιν ήταν γυναίκα, δε θα είχε γίνει η εισβολή στην Ουκρανία.

«Αν ήταν γυναίκα, που προφανώς δεν είναι, αλλά αν ήταν, πραγματικά δε νομίζω ότι θα είχε ξεκινήσει έναν τρελό, μάτσο πόλεμο εισβολής και βίας όπως έχει κάνει. Αν θέλετε ένα τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας, είναι αυτό που κάνει στην Ουκρανία».

Πηγή: skai.gr