ΚΑΙΡΟΣ

Τζόνσον: Καταστήματα και ζωολογικοί κήποι ανοίγουν τη Δευτέρα - Περιορισμένη άδεια για μίξη δύο νοικοκυριών

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Όλα τα καταστήματα λιανικής στην Αγγλία θα μπορούν να λειτουργήσουν ξανά από τη Δευτέρα, μετά από περισσότερες από 85 ημέρες, εφόσον τηρούν τις οδηγίες προστασίας της δημόσια υγείας, επιβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Κατά την καθημερινή απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη πως πληρούνται τα κριτήρια που έχουν τεθεί ώστε να γίνει το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς ανακοίνωσε ότι οι νεότερες εκτιμήσεις τοποθετούν την τιμή R, το ρυθμό αναπαραγωγής του κορωνοϊού, μεταξύ του 0,7 και του 0,9, δηλαδή κάτω από τη μονάδα. «Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία συνεχίζει να φθίνει», σχολίασε ο σερ Πάτρικ.

Επίσης από το Σαββατοκύριακο θα επιτρέπεται σε μονομελή νοικοκυριά ή σε νοικοκυριά με έναν γονέα με ανήλικα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα μέλη ενός άλλου νοικοκυριού, σε μια «φούσκα υποστήριξης». Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να ανταλλάσσουν επισκέψεις χωρίς να τηρούν απόσταση δύο μέτρων, όπως ισχύει σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι κάθε νοικοκυριό θα επιτρέπεται να έχει επαφή μόνο ένα άλλο νοικοκυριό και όχι με δεύτερο, σε μία «αποκλειστική» κοινωνική επαφή.

Από τη νέα χαλάρωση, ωστόσο, εξαιρούνται οι ιδιαίτερα ευπαθείς πολίτες που θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν απομονωμένοι από άτομα με τα οποία δε συζούν.

Εδώ και δέκα ημέρες επιτρέπονται οι συναθροίσεις έξι ατόμων, ακόμα και από διαφορετικά νοικοκυριά, αλλά μόνο σε υπαίθριους χώρους και με απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.

Ο κ. Τζόνσον επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες ότι από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε χώρους οργανωμένων υπαίθριων δραστηριοτήτων που μπορούν να γίνουν χωρίς κάποιος να βγαίνει από το αυτοκίνητο, δηλαδή σε δομές για σαφάρι και σε drive-in κινηματογράφους.

Ανοίγουν επίσης από Δευτέρα οι ζωολογικοί κήποι, εφόσον ελέγχεται ο αριθμός των επισκεπτών και εφόσον παραμένουν κλειστοί οι εσωτερικοί χώροι.

Επιτρέπεται επίσης από την άλλη εβδομάδα το άνοιγμα χώρων λατρείας για ιδιωτική προσευχή.

Το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των μέτρων, που αφορά παμπ, καφέ, εστιατόρια και κομμωτήρια εξακολουθεί να προγραμματίζεται για τις 4 Ιουλίου το νωρίτερο, σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι για την ώρα και επειδή η τιμή R δεν είναι πολύ κάτω του ενός, δεν μπορεί να αλλάξει ο κανόνας για τήρηση κοινωνικής απόστασης δύο μέτρων. Αυτός, όπως παραδέχθηκε, είναι ο λόγος που δεν μπορεί να υλοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για επιστροφή στις τάξεις όλων των μαθητών του δημοτικού σχολείου.

Ο σερ Πάτρικ είπε επίσης επικαλούμενος επίσημα στατιστικά στοιχεία ότι κάθε εβδομάδα υπολογίζεται πως υπάρχουν 39.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού την εβδομάδα. Είπε, επίσης, ότι υπολογίζεται πως το 6,78% του πληθυσμού έχει κάποια στιγμή προσβληθεί από τον ιό.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του επιδημιολόγου Νιλ Φέργκιουσον ότι η επιβολή του lockdown μία εβδομάδα νωρίτερα θα είχε αποσοβήσει τους μισούς θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι είπε ότι οι ενέργειες έγιναν με βάση τα «περιορισμένα» στοιχεία εκείνης της περιόδου για τον κορωνοϊό.

Ο σερ Πάτρικ Βάλανς συμπλήρωσε ότι αυτά είναι καίρια επιστημονικά ερωτήματα που θα απαντηθούν στην ώρα τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένει κάποια δημόσια έρευνα για τους χειρισμούς πολιτικών και επιστημόνων εν μέσω πανδημίας.

Ο καθηγητής Γουίτι παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι θα ήθελε να είχε δοθεί περισσότερη έμφαση στην επέκταση των διαγνωστικών τεστ στην αρχή της πανδημίας, ώστε να μη χρειάζεται οι επιστήμονες να κινούνται «στην ομίχλη» αναφορικά με τη διασπορά του ιού.