Τζόνσον: Είμαστε στην άκρη του γκρεμού στην Ουκρανία- Ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για εισβολή

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως υπάρχουν «ξεκάθαρες ενδείξεις ότι γίνονται σοβαρές προετοιμασίες» για μια εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Παραπέμποντας στις πληροφορίες που έχουν επικαλεστεί οι ΗΠΑ, είπε ότι «οι ενδείξεις είναι πως τουλάχιστον σχεδιάζεται κάτι που θα μπορούσε ένα γίνει ακόμα και εντός των επόμενων 48 ωρών».

Χαρακτήρισε την κατάσταση ως «παρά πολύ επικίνδυνη» και πρόσθεσε: «Είμαστε στην άκρη ενός γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον Πρόεδρο Πούτιν να κάνει πίσω».

Είπε πως μια εισβολή θα είναι ένα «καταστροφικό λάθος, καταστροφικό για τη Ρωσία» και πως ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα υπήρχε μεγάλο πολιτικό και οικονομικό τίμημα.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης ένα ενιαίο μέτωπο της Δύσης έναντι της Ρωσίας ως προς τις οικονομικές κυρώσεις, τονίζοντας ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να απαλλαγούν «από τον υποδόριο ορό των ρωσικών υδρογονανθράκων» και να στραφούν προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα στην ανάγκη απόρριψης του αγωγού Nord Stream από την Ευρώπη.

Απέφυγε πάντως να σχολιάσει ευθέως τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του, Μπεν Γουάλας, περί «οσμής Μονάχου» στις προσπάθειες αντιμετώπισης της Ρωσίας από ορισμένες χώρες της Δύσης. Πολλοί επέκριναν τη δήλωση αυτή ως εξίσωση των διπλωματικών χειρισμών με την προσπάθεια κατευνασμού του Χίτλερ και επομένως ως προσβολή προς σημερινούς συμμάχους της Βρετανίας.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Ρωσίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχει «σοβαρή πιθανότητα» για εισβολή στην Ουκρανία την τρέχουσα εβδομάδα.

Πάντως ο εκπρόσωπος σημείωσε πως «θα συνεχίσουν να εξερευνώνται όλες οι διπλωματικές οδοί».

Ο κ. Τζόνσον, εξάλλου, προανήγγειλε επαφές του με άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Είπε επίσης πως δε γίνεται να υπάρξει ανταλλαγή της φιλοδοξίας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με την αποκλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας, σε ένα σχόλιο που προφανώς αφορούσε σχετική δήλωση του Ουκρανού πρέσβη στο Λονδίνο, η οποία πάντως έχει πλέον ανασκευαστεί.
 

Πηγή: skai.gr