Κλείσιμο

Τζόνσον: «Δυνατή πιθανότητα» ενός εμπορικού 'no deal' με την ΕΕ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει «δυνατή πιθανότητα» λήξης της μεταβατικής περιόδου του Brexit δίχως να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ επί μιας διμερούς εμπορικής σχέσης από την αρχή του νέου έτους.

Κάλεσε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη Βρετανία να προετοιμαστούν καταλλήλως για αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι κατά την άποψή του αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τη χώρα.

Όπως είπε, η βρετανική πλευρά έχει επιδείξει «απίστευτη» ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και θα συνεχίσει να προσπαθεί για μια συμφωνία, αλλά αποκάλυψε ότι ζήτησε από τους υπουργούς του να κάνουν ετοιμασίες για μια σχέση στα πρότυπα της εμπορικής σχέσης της ΕΕ με την Αυστραλία, κάτι που στην ουσία θα συνιστά 'no deal'.

Ο κ. Τζόνσον συμπλήρωσε ότι η συμφωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι «δεν είναι σωστή για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Μετά από το δείπνο που είχε ο κ. Τζόνσον στις Βρυξέλλες την Τετάρτη με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δόθηκε εντολή στις διαπραγματευτικές ομάδες να συνεχίσουν τις συνομιλίες με διορία ως την Κυριακή για μια απόφαση ως προς το κατά πόσο υπάρχει περιθώριο συμβιβασμών.